Utorak, 23 srpnja, 2024
MORHU Sinju odana počast poginulim zrakoplovcima Samostalnog zrakoplovnog voda Split

U Sinju odana počast poginulim zrakoplovcima Samostalnog zrakoplovnog voda Split

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Slomljeno krilo u Sinju u petak 26. siječnja 2024. godine obilježena je 32. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split: Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su tragično poginuli u padu zrakoplova AN 2 u naselju Šimci u Sinju 26. siječnja 1992. godine.

U susretu sjećanja i zahvale poginulim zrakoplovcima uz obitelji te ratne prijatelje i zapovjednike i izaslanstva lokalnih vlasti Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, predstavnike Udruga iz Domovinskog rata, sinjskog i splitskog aero-kluba sudjelovali su i predstavnici 93. krila HRZ-a i Gardijske motorizirane brigade, zapovjednik vojarne 126 brigade HV u Sinju pk Robert Ribarić, brigadir Ivan Jenjić i bojnik Luka Dodig.

Svetu misu zadušnicu za poginule zrakoplovce u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske služio je vojni kapelan iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” o. Ivo Topalović i gvardijan franjevačkog samostana Čudotvorne Gospe Sinjske Marinko Vukman.

Prve hrvatske postrojbe zrakoplovstva na području Dalmacije bile su u Sinju i Splitu. U početku Domovinskog rata djelovale su u sastavu 4. gardijske brigade, a kasnije njezini pripadnici daju svoj doprinos kroz djelovanja ustrojenih postrojbi HRZ-a u Divuljama.

MORH

NAJNOVIJE VIJESTI