Petak, 19 srpnja, 2024
VijestiU Potravlju otkrivena spomen-ploča poginulim braniteljima i civilnim žrtvama

U Potravlju otkrivena spomen-ploča poginulim braniteljima i civilnim žrtvama

“Ovo je jasna poruka da je Hrvatska utemeljena na žrtvi hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata. To je najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske i stoga, zahvala svima koji su inicirali da se nikad ne zaborave žrtve”, poručio je ministar Medved

U selu Potravlje kod Sinja postavljena je spomen-ploča poginulima u Domovinskom ratu s područja Župe sv. Filipa i Jakova, koju je otkrio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Na njoj su imena 29 žrtava iz Domovinskog rata, među kojima je devet poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i 20 civilnih žrtava, od kojih se troje još vode nestalima.

Uz obitelji žrtava čija se imena nalaze na spomen-ploči, prigodnoj svečanosti nazočili su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, saborski zastupnik i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić, voditelj Veteranskog centra Sinj Igor Vidalina, načelnici općina i mještani s tog područja te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

“Ovo je jasna poruka da je Hrvatska utemeljena na žrtvi hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata. To je najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske i stoga zahvala svima koji su inicirali postavljanje ove spomen-ploče, kako se nikada ne bi zaboravili oni koji su svoje živote dali za našu domovinu. Oni su nam nadahnuće i inspiracija, ali i poruka da je Hrvatska skupo plaćena te da je to ujedno poziv mladima da nadahnuti ovim žrtvama ostaju na rodnim ognjištima i ovdje grade svoju budućnost”, poručio je tom prigodom ministar Medved.

“Danas se sjećamo svih onih kojima trebamo zahvaliti za našu slobodu. Ovaj kraj uz Peruću dao je puno za slobodu i samostalnost Lijepe Naše i na tome im hvala. Hvala fra Anti na ovoj inicijativi da se trajno obilježe i ispišu imena onih koji su dali svoje živote kako bi mi danas živjeli i radili u neovisnoj Hrvatskoj. Naša županija će uvijek i u svakom pogledu trajno obilježavati i sjećati se svih vrijednosti Domovinskog rata, a posebno onih koji su u temelje države ugradili svoje živote”, rekao je župan Boban.

“Ovo je trajan spomen za naše poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Zaslužuju naše poštovanje, zahvalnost i sjećanje. Zato smo stavili ploču da se njihova imena trajno upišu u kamen, kao i u naša srca. Oni su dali najvrijednije, a to su životi za našu slobodnu Hrvatsku”, kazao je fra Ante Čovo, inicijator postavljanja spomen-ploče kod središnjeg križa uz župnu crkvu.

“Lijepo je i teško u isto vrijeme. Ponosan i tužan sam. Ponosan sam jer je moj otac dao život za Hrvatsku i nije ga dao uzalud jer imamo državu”, dodao je Mario Gašpar, sin poginulog hrvatskog branitelja.

Župa sv. Filipa i Jakova svake godine u siječnju organizira Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, kada se prisjećaju svojih župljana s područja sela Potravlje, Satrić, Maljkovo poginulih, ubijenih i nestalih u Domovinskom ratu, a ovim činom trajno su zabilježili imena svojih žrtava.

Nakon otkrivanja spomen-ploče služena je misa koju je predvodio župnik fra Čovo, a nastupila je Policijska klapa Sveti Mihovil.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

NAJNOVIJE VIJESTI