Utorak, 23 srpnja, 2024
MORHMinistar Anušić u Bjelovaru: Nosite ponosno ugled hrvatskog vojnika koji je prepoznat...

Ministar Anušić u Bjelovaru: Nosite ponosno ugled hrvatskog vojnika koji je prepoznat u misijama i operacijama

U bjelovarskoj vojarni ispraćen je 13. hrvatski kontingent u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljsku koji broj 69 pripadnika i upućuje se na rok do sedam mjeseci

U bjelovarskoj vojarni “Bilogora” u utorak 23. siječnja 2024. godine održan je svečani ispraćaj pripadnika 13. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku.

Tom prigodom, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić rekao je da je ocjena naših pripadnika pri dolasku iz svih misija uvijek odlična i svi koji su surađivali s njima u misijama ističu kako je pripadnik Oružanih snaga RH primjer pravog vojnika. “Upravo to čini naše Oružane snage i vas kao pojedince specifičnima u svim ovim aktivnostima u kojima se nalazite s drugim pripadnicima oružanih snaga članica NATO-a,” naglasio je ministar.

Podsjetio je i na heroje Domovinskog rata istaknuvši: “Pripadate pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci i nasljednici ste najvećih heroja Domovinskog rata koji su stvorili neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.”

Ministar je pripadnicima hrvatskog kontingenta poželio uspjeh i sreću u izvršavanju zadaća koje su pred njima te naglasio kako će i dalje nastaviti raditi na poboljšanju uvjeta rada i funckioniranja hrvatskih vojnika, kao i njihovih materijalnih prava.

Na kraju, ministar je obiteljima pripadnika 13. HRVCON-a poručio kako mogu biti ponosni na svoje članove obitelji jer će sa sobom ponijeti ugled hrvatske države i Oružanih snaga RH, a što je najvažnije, i ugled svoje obitelji. “Posjetit ću vas u Poljskoj, vratite se svi kući zdravi”, poručio je.

Zapovjednik 13. hrvatskog kontingenta bojnik Ivica Bešlić u svom obraćanju rekao je da su se on i ostali pripadnici kontingenta pripremali i obučavali kako bi dostigli potrebnu razinu znanja, sposobnosti i vještina potrebnih za upućivanje u misiju.

“Siguran sam da smo uspjeli stvoriti dovoljno dobar tim da odoli svim preprekama, izazovima i zadaćama koje nas očekuju u području aktivnosti,” rekao je bojnik Bešlić i sa sigurnošću potvrdio da je ovaj kontingent spreman, zajedno sa savezničkim snagama u Poljskoj, biti jamac mira i sigurnosti na istočnim granicama NATO saveza.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj zahvalio se pripadnicima 13. hrvatskog kontingenta na sudjelovanju u važnoj misiji doprinosa stabilnosti i sigurnosti našoj regiji.

“Vaša zadaća za profesionalnog vojnika nije posebno zahtjevna, ali sigurno ima svoje izazove, opasnosti i poteškoće. Živimo u svijetu punom sigurnosnih izazova i u svijetu koji možemo opisati kao nepredvidljiv i zato budite spremni na izazove i nepredvidljive situacije,” poručio je admiral Hranj.

Svečanom ispraćaju nazočio je i izaslanik vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i predsjednika Republike Hrvatske Ivica Olujić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Željko Ljubas, prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec i drugi.

Podsjećamo, u listopadu 2017. godine ispraćen je 1. hrvatski kontingent u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku koji je uključivao bitnicu samohodnih višecjevnih lansera raketa VULKAN 122 mm M92 skupa sa stožernim osobljem i potpornim logističkim elementima. Temeljna zadaća i misija bitnice je integracija u međunarodnu borbenu grupu pod vodstvom SAD-a, kao i provedba obuke u tom sastavu s pripadnicima OS SAD-a, Velike Britanije i Rumunjske. Od siječnja 2023. godine u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku upućena je bitnica Panzer haubica 155 mm, a do sada je u sklopu navedene aktivnosti ukupno angažirano 785 pripadnika OSRH. Trinaesti hrvatski kontingent broji 69 pripadnika Hrvatske vojske i upućuje se na razdoblje do sedam mjeseci u područje ojačane prednje prisutnosti NATO-a u sklopu Borbene grupe pod vodstvom SAD-a.

MORH

NAJNOVIJE VIJESTI