Subota, 13 srpnja, 2024
Ličko-senjska županijaČestitka župana Petryja povodom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Čestitka župana Petryja povodom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Na dan 15. siječnja obilježavamo dva važna datuma iz povijesti suvremene hrvatske državnosti odnosno Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koji se obilježava kao dan sjećanja na 15. siječnja 1998. godine kada je završen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Shodno svemu navedenom, buduće generacije treba konstantno podsjećati i prenositi im bitnost navedenih događaja koji su uz ogromne žrtve tijekom Domovinskog rata u konačnici doprinijeli današnjem međunarodnom ugledu i statusu Republike Hrvatske, kako u političkom tako i gospodarskom aspektu.

Treba napomenuti da smo u posljednjih 30-ak godina ostvarili sve bitne strateške ciljeve i pozicioniranje relativno mlade hrvatske države, od punopravnog članstva u Europskoj uniji i NATO savezu, pa do nedavnog ulaska u eurozonu i Schengen na koji način se Hrvatska smjestila među 15 država koje su ispunile sve navedene kriterije.

Ovim putem svim stanovnicima Ličko-senjske županije čestitam 32. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao Spomendan na 15. siječnja 1992. godine, od kada je Republika Hrvatska postala i međunarodno priznata država, što je jedna od ključnih ostavština predsjednika dr. Franje Tuđmana.

NAJNOVIJE VIJESTI