Utorak, 23 srpnja, 2024
MORHAlbanski ministar obrane Niko Peleshi u službenom posjetu MORH-u

Albanski ministar obrane Niko Peleshi u službenom posjetu MORH-u

Hrvatska ostaje saveznik Albaniji kao što je Albanija saveznik Hrvatskoj. I dalje smo im potpora u nastojanjima ulaska u Europsku uniju, poručuje Anušić

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Ivan Anušić sa suradnicima sastao se u četvrtak 25. siječnja 2024. godine u Ministarstvu obrane RH s ministrom obrane Republike Albanije Nikom Peleshijem.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj sigurnosno političkoj situaciji u svijetu, o bilateralnoj suradnji dviju zemalja te mogućnostima jačanja vojno-tehničke suradnje kao i zajedničkim aktivnostima i interesima u sklopu NATO-a i regionalnih inicijativa.

Ministri su potpisali novi Memorandum o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Republike Albanije u području obrane koji će dati novi poticaj u odnosima dviju zemalja.

Ministar Anušić ovom prilikom je rekao: “Danas smo imali radni sastanak s ministrom Peleshijem koji je došao ovdje u Ministarstvo obrane sa svojom delegacijom. Razgovarali smo o svim aktualnim problemima i situacijama, a to je svakako sigurnosna situacija na jugiostoku Europe”. Istaknuo je kako ta situacija nije nimalo zadovoljavajuća u sigurnosnom smislu te da zahtjeva određene aktivnosti. “Tako smo danas potpisali Memorandum o suglasnosti. Radi se o dvije zemlje, Hrvatskoj i Albaniji koje imaju odlične diplomatske odnose. Hrvatska je oduvijek bila saveznik i potpora Albaniji, prvenstveno prije 15 godina kad su obje zemlje ulazile u NATO te u nastavku pregovora s Europskom unijom. Ključno je da smo se na današnjem sastanku oko svih tema zajednički usaglasili i dalje Hrvatska ostaje saveznik Albaniji kao što je Albanija saveznik Hrvatskoj. I dalje smo im potpora u njihovim nastojanjima ulaska u Europsku uniju”, poručio je ministar Anušić.

Ministar obrane Albanije Niko Peleshi izrazio je zadovoljstvo susretom istaknuvši: “Zahvalan sam što ćemo i dalje održavati i unaprijediti našu obrambenu suradnju. Također, drago mi što ćemo nastaviti suradnju u okviru regionalnih inicijativa u kojima zajednički sudjelujemo. Naša je zadaća da osiguramo mir i sigurnost na ovom području”.

Riječ je o prvom bilateralnom sastanku ministra Anušića u Zagrebu, od preuzimanja dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane.

MORH

NAJNOVIJE VIJESTI