Subota, 13 srpnja, 2024
Ličko-senjska županijaZnačajna infrastrukturna ulaganja u Ličko-senjsku županiju: Ministar Butković potpisao ugovor o obnovi...

Značajna infrastrukturna ulaganja u Ličko-senjsku županiju: Ministar Butković potpisao ugovor o obnovi cesta i razvoju prometne infrastrukture

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posjetio je danas Ličko-senjsku županiju. Tijekom posjeta, ministar je održao sastanak u prostorijama Ličko-senjske županije sa županom Ernestom Petryjem, te direktorima županijskih cestovnih poduzeća.

U pratnji ministra Butkovića bili su i Tomislav Mihotić, državni tajnik za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju i zračni promet, Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. sa suradnicima, te Dražen Antolović, ravnatelj Uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju.

Nakon radnog sastanka u županiji, uslijedilo je uručenje ugovora Županijskoj upravi za ceste Ličko-senjske županije. Detalje ugovora u izjavi za medije pojasnio je ministar Butković.

-Ovdje smo danas nakon redovne podjele sredstava svim županijskim upravama za ceste. U okviru raspodjele sredstava, Županijska uprava za ceste (ŽUC) Ličko-senjske županije dobila je 2,8 milijuna eura. S obzirom na to da je ŽUC dodijelio upravljanje nekim cestama gradu Gospiću, stvorila se potreba za dodatnim financijskim sredstvima. Zato smo pronašli dodatnih 1,4 milijuna eura, kako bi ŽUC mogao započeti s obnovom najkritičnijih cestovnih dionica. Mislim da je ovo jedan dobar početak, s obzirom da investicije mogu krenuti odmah. Sukladno tome, u sljedećoj godini ćemo vidjeti da se takav jedan investicijski ciklus nastavi. S druge strane, razgovarali smo o nekim ključnim cestovnim projektima, a to je kompletno prometno rješenje obilaznice grada Gospića i Plitvičkih jezera. To su veliki infrastrukturni projekti, i Hrvatske ceste izrađuju projektnu i studijsku dokumentaciju, što očekujemo da će se iduće godine završiti. Onda ćemo naravno tražiti i naći sredstva kako bi se ta dva najveća cestovna projekta u županiji realizirala, kazao je ministar Butković navodeći i ulaganja u brojnu lučku infrastrukturu u Ličko-senjskoj županiji.

Ličko-senjski župan Ernest Petry zahvalio je Vladi RH i resornom ministarstvu na dodijeljenim sredstvima.

-Kao prostorno najveća županija na području RH, možemo zahvaliti Vladi RH, predvođenom premijerom Andrejom Plenkovićem, resornim ministrom Butkovićem, kao i predsjedniku uprave Hrvatskih cesta Josipu Škoriću što su našli razumijevanje i investicijski dali suport Ličko-senjskoj županiji. Kroz sve investicije koje se realiziraju na području županije, velika su sredstva, i kao što je i rekao ministar, u ulaganje u pomorske luke, a jednako tako i u cestovnu infrastrukturu, od područja Senja, Otočca, grada Gospića, pa do obilaznice Plitvičkih jezera. Vlada RH je neodavno osigurala 10 milijuna eura, za spoj Donjeg Lapca i Udbine, preko Kuka, kazao je župan Petry.

Gradonačelnik Grada Gospića, Karlo Starčević, i ravnatelj Županijske uprave za ceste, Luka Matijević, izrazili su zahvalnost na novim ulaganjima, napomenuvši da će prema planiranom rasporedu, većina prometnica početi s gradnjom ili sanacijom već početkom travnja sljedeće godine.

Današnje potpisivanje ugovora značajan je korak u razvoju infrastrukture cijele županije, ali i potvrda izvrsne suradnje između županijskih i državnih institucija s ciljem poboljšanja prometne povezanosti i infrastrukturnih projekata u Ličko-senjskoj županiji.

NAJNOVIJE VIJESTI