Utorak, 23 srpnja, 2024
Ličko-senjska županijaZANIMLJIVOSTI - PRAŠUMA ČORKOVA UVALA

ZANIMLJIVOSTI – PRAŠUMA ČORKOVA UVALA

Prašuma Čorkova uvala nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Nacionalnog Parka Plitvička jezera, na nadmorskoj visini 860 do 1028 m, u zoni bukovo-jelovih šuma. Prostire se na površini od 84 ha.

Predstavlja sekundarnu prašumu – razvoj bez ili s neznatnim utjecajem čovjeka. Kako se životni procesi odvijaju nesmetano u njoj su prisutni svi razvojni stadiji svih sastavnica prašumskog ekosustava.
Dominantni dojam ostavljaju stabla različitih visina, debljina i starosti, npr.obična jela preko 500 godina starosti, visine 58 m i promjera 150 cm, a također velike dimenzije dosižu obična bukva i obična smreka.

Što se zbiva u prašumi?
U prašumi su stalne promjene koje se odvijaju u višestoljetnim razvojnim ciklusima gdje dolazi do promjene omjera vrsta drveća,vertikalne slojevitosti, gustoće i broja sušaca, količine mrtvog drveta, količine i veličine otvora u krošnjama, vjerojatnost vjetroloma i najezde za drveće štetnih insekata. Takve pojave ne pogađaju cijelu prašumu odjednom, već se događaju u pojedinim dijelovima šume, a rezultat toga je mozaični izgled.

Shema prašume Čorkova uvala

Zašto su prašume važne?

  • Značajne su za očuvanje prirodne baštine.
  • Imaju visoki stupanj biološke raznolikosti, potencijal genetske raznolikosti.
  • Važne su za dobivanje uvida u prirodnu strukturu šuma.
  • Referentna su mjesta za procjenu učinkovitosti upravljanja šumama.

NP Plitvička jezera

NAJNOVIJE VIJESTI