Petak, 19 srpnja, 2024
Ličko-senjska županijaVozili autocestom u krivom smjeru

Vozili autocestom u krivom smjeru

Upozoravamo vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost i da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, da ne vrše polukružno okretanje, kako se ne bi kretali u suprotnom/zabranjenom smjeru autoceste te kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica

Policijski službenici policijske postaje Gospić su u subotu, 20. siječnja 2024. godine, na autocesti A-1, kod čvora Sveti Rok zaustavili dvojicu albanskih državljana koji su upravljali osobnim automobilima albanskih nacionalnih oznaka.  

Utvrđeno je da su 66-godišnjak i 47-godišnjak osobnim automobilima vozili dijelom autoceste na kojemu je bila na snazi zabrana prometa za sva vozila i to kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom smjeru.

Vozačima je zbog počinjenih prekršaja uručen prekršajni nalog i naplaćena novčana kazna zbog nepoštivanja prometnog znaka, te im je izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja strane dozvole za upravljanje motornim vozilima B kategorije u trajanju od 3 mjeseca.

Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti. Vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba. Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.

Savjeti vozačima koji primijete vozilo koje vozi u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

  • brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h,
  • koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
  • ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi (koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe),
  • zabranjuje se pretjecanje vozila.

Policijska uprava ličko-senjska

NAJNOVIJE VIJESTI