Utorak, 23 srpnja, 2024
KulturaVlada usvojila uredbe o najvećem povećanju plaća djelatnicima u kulturi te prijedlog...

Vlada usvojila uredbe o najvećem povećanju plaća djelatnicima u kulturi te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Audiovizualnim djelatnostima

Uz uredbe koje su zaposlenicima u kulturi, kao i ostalima u javnom sektoru donijele velika povećanja plaća, Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 287. sjednici uputila u saborsku proceduru Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Audiovizualnim djelatnostima. Uredbom o koeficijentima za izračun plaća zaposlenih u državnoj i javnoj službi, koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici, najviše su povećane plaća ikada.

Ministarstvo kulture i medija je  aktivno sudjelovalo u radu na izračunu novih koeficijenata zaposlenih u javnim službama i pripremi nove Uredbe te vodilo računa o izjednačavanju koeficijenata zaposlenika istih kvalifikacija, kompetencija, složenosti poslova i uvjeta rada unutar samog sektora kulture kao i njihovom izjednačavanju po istom principu s koeficijentima radnih mjesta zaposlenika u drugim sektorima. Povećanje koeficijenata radnih mjesta koje u cijelom sektoru kulture iznosi prosječno 36%, dokaz je predanosti kojom se pristupilo radu na pripremi koeficijenata i nove Uredbe kao i kontinuiranog djelovanja na unaprjeđenja statusa zaposlenih u sektoru koji je u nadležnosti Ministarstva kulture i medija.

Predloženim Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Audiovizualnim djelatnostima uvodi se novi financijski poticaj razvoju i proizvodnji hrvatskih audiovizualnih djela koji će omogućiti povećanje kvalitete i konkurentnosti hrvatskog kulturnog proizvoda i hrvatskih produkcijskih kuća na međunarodnoj razini putem uspostave novog izvora i načina financiranja.

Uvodi se mogućnost dodatnog financiranja razvoja i proizvodnje hrvatskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača kroz mogućnost da se iznos sredstava uplaćenih kao razna fiskalna davanja investira u nova audiovizualna djela. Tim će se izmjenama povećati sredstva za razvoj i proizvodnju hrvatskih audiovizualnih djela (neovisnih proizvođača) što će doprinijeti kvaliteti i stvoriti povoljne uvjete razvoja i konkurentnosti hrvatskog kulturnog proizvoda na tržištu.

Predloženi model potiče investiranje u razvoj i proizvodnju audiovizualnih djela kao kulturnih proizvoda, generiranje potrošnje, povećanje angažmana i zapošljavanja u industriji te razvoj struke. Mogućnost investiranja iznosa uplaćenih fiskalnih davanja omogućit će tvrtkama u području filma veću održivost i mogućnost sustavnog planiranja investiranja u razvoj i proizvodnju novih kulturnih djela. Prema posljednjim istraživanjima udio mikro poduzeća u sektoru filma iznosi 92,9% što uz projektnu prirodu rada sektor čini ranjivim na zastoje i pauze u proizvodnji između projekata te na nemogućnost brzog pronalaska početne investicije za razvoj novih projekata. Tim izmjenama i dopunama Zakona pridonijet ćemo daljnjem razvoju audiovizualnih djelatnostima u skladu s najboljim europskim praksama.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

NAJNOVIJE VIJESTI