Utorak, 23 srpnja, 2024
TurizamUsvojen Godišnji program rada HTZ-a za 2024.

Usvojen Godišnji program rada HTZ-a za 2024.

Danas je održana 29. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili Godišnji program rada Hrvatske turističke zajednice za 2024. godinu. Riječ je o dokumentu u kojem su definirane aktivnosti i ciljevi usmjereni ka zadržavanju pozicije Hrvatske u samom vrhu najpoželjnijih europskih destinacija. 

„Prvi podaci Europske putničke komisije pokazuju kako se u pogledu rezultata u odnosu na 2019. godinu Hrvatska nalazi u krugu svega četiri do pet zemalja Europe koje su postigle izjednačenje s predpandemijskom razinom turističkog prometa“, istaknuo je uvodno Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. „Kako bi bili što učinkovitiji u realizaciji zacrtanih ciljeva u idućoj godini planiramo reorganizaciju rada HTZ-a te modernizaciju svih poslovnih procesa u pravcu digitalizacije. Većina promotivnih aktivnosti i kampanji u idućoj godini naglašavat će specifičnu premium turističku ponudu poput nautičkog turizma i različitih iskustava visoke kvalitete i vrijednosti“, izjavio je Staničić, nadodavši kako će se u prvom kvartalu iduće godine poseban naglasak staviti na tržište Švicarske i Italije gdje će Hrvatska biti Zemlja partner na sajmovima u Zürichu i Napulju.

S ciljem podrške hrvatskom turističkom sektoru u daljnjem razvoju i podizanju ukupne kvalitete ponude, članovi Vijeća su usvojili odluke o skorašnjem raspisivanju javnih poziva za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu te za dodjelu sredstava udruženim turističkim zajednicama. 

Od ukupno raspoloživih sredstava za turističke zajednice na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu, 50 posto sredstava se izdvaja za projekte regionalnih turističkih zajednica, a 50 posto za projekte lokalnih turističkih zajednica. Također, raspoloživa sredstva za projekte udruženih turističkih zajednica u 2024. biti će poznata u prvom kvartalu iduće godine obzirom da se ista akumuliraju u Fondu za udružene turističke zajednice kroz cijelu 2023., a čine ih 2 posto ukupno naplaćene turističke pristojbe i 2 posto ukupno naplaćene članarine.

„Nakon iznimno uspješne 2023. godine, u kojoj smo zabilježili najuspješniju predsezonu, sezonu na razini 2019. godine i posezonu u kojoj nastavljamo s izvrsnim rezultatima, i u 2024. godini nastavljamo naš turizam razvijati u smjeru cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženog turizma. Zbog toga nam je iznimno važno da smo danas usvajanjem Godišnjeg plana rada za 2024. definirali promotivne aktivnosti za sljedeću godinu, u kojoj nastavljamo pozicioniranje Hrvatske kao održive, kvalitetne i sigurne destinacije. Pripreme na našim emitivnim tržištima kao i u Hrvatskoj su u punom jeku. Uvjerena sam kako će ovaj Godišnji plan rada, kao i druge odluke koje smo danas donijeli doprinijeti uspješnoj turističkoj 2024. godini“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Dodajmo kako će odlukom Turističkog vijeća uskoro biti raspisan i Poziv za provedbu marketinške suradnje s organizatorima TOP događanja u 2024. godini, koji za cilj ima podizanje svijesti o Hrvatskoj kao atraktivnoj turističkoj destinaciji raznovrsne ponude, odnosno cilj je pozitivno utjecati na povećanje potražnje za hrvatskim turističkim proizvodima, a samim time i na održivo povećanje turističkog prometa i opće potrošnje. 

HTZ

NAJNOVIJE VIJESTI