Subota, 13 srpnja, 2024
KulturaUoči otvorenja izložbe legendarnog umjetnika i dizajnera Ivana Picelja pregledana obnova konstrukcije...

Uoči otvorenja izložbe legendarnog umjetnika i dizajnera Ivana Picelja pregledana obnova konstrukcije na novoj lokaciji Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti

1. prosinca 2023. – Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek obišla je danas završene radove obnove konstrukcije zgrade Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti na uglu Demetrove i Basaričekove ulice na Gornjem gradu u pratnji svojih suradnika, ravnateljice Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Nataše Jovičić, ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda Borisa Mostarčića, glavne projektantice Ane Škevin Mikulandra, predstavnika izvođača radova i medija. Obilasku muzeja pridružio se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Prije potresa, Ministarstvo je dodijelilo navedenu uglovnicu Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti koji od svog osnutka nema vlastite, nego djeluje u iznajmljenim prostorima u Ćirilometodskoj ulici. Nakon što je teško stradala u potresima 2020. godine, u roku završena obnova konstrukcije zgrade obnavljana je sredstvima Fonda solidarnosti EU u ukupnom iznosu od 2 milijuna eura. Slijedi nastavak kroz cjelovitu i energetsku obnovuu ukupno procijenjenom iznosu otprilike 8 milijuna eura. To je tek jedan od 125 projekata kojima se putem Ministarstva kulture i medija u Gradu Zagrebu financirala i realizirala obnova u prvoj fazi iz Fonda solidarnosti u vrijednosti od 440.483.991,29 eura.

Istaknuvši da je od samog početka mandata postavila cilj riješiti ključne infrastrukturne probleme nacionalnih institucija u Zagrebu i Hrvatskoj, ministrica je podsjetila kako Hrvatski muzej naivne umjetnosti gotovo od samog osnutka nema odgovarajući prostor, već djeluje u najmu i neadekvatnim uvjetima. Naglasila je kako je u mandatu ove Vlade, samo u gradu Zagrebu riješeno pitanje nove zgrade Povijesnog muzeja, Muzeja sporta, Muzeja naivne umjetnosti, a u bivšu Tvornicu duhana Zagreb uselit će se Hrvatski restauratorski zavod koji sada djeluje na petnaestak lokacija. Posebno je istaknula da je započeo projekt izgradnje druge scene Hrvatskog narodnog kazališta koji će u cijelosti financirati Vlada. Uz ostale muzejske, sakralne i javne objekte koji se obnavljaju na Gornjem gradu, ističe se nova zgrada Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti koji će napokon dobiti prikladan i dostatan prostor za sveobuhvatnu prezentaciju fenomena hrvatske naive te za razvoj šireg djelovanja Muzeja poput edukacije i drugih stručnih događanja. Ministrica je zaključila kako će selidbom na novu lokaciju trajno biti riješeni prostorni zahtjevi Muzeja  i stvoriti okvir za kvalitetno i suvremeno obavljanje muzejske djelatnosti posvećene umjetnosti naive.

Nakon obilaska gradilišta ministrica Obuljen Koržinek otvorila je dvije izložbe “OHO! I to je naiva“ i „Ivan Picelj – S druge strane opusa” – do sad javnosti nepredstavljenih djela iz fundusa muzeja. Otvarajući izložbe kojima se Hrvatski muzej naivne umjetnosti priprema za preseljenje u novi prostor ministrica je izrazila zadovoljstvo što takvi muzeološki projekti pružaju pogled na bogato umjetničko stvaralaštvo hrvatske naive koje se čuva i prezentira u tom muzeju. Dodala je kako vrijeme do preseljenja u novi prostor treba iskoristiti za jačanje međunarodne suradnje te dodatno kontekstualiziranje bogatstva, raznolikosti i specifičnosti hrvatske naivne umjetnosti.

Ministarstvo kulture i medija

NAJNOVIJE VIJESTI