Utorak, 23 srpnja, 2024
VijestiU Rijeci predstavljen projekt „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u...

U Rijeci predstavljen projekt „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“

Projekt MOSI – ”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti”, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner, predstavljen je javnosti na edukaciji u Rijeci. Projektom se uspostavlja kompleksan IT sustav koji će značajno olakšati dodjelu povlastica osobama s invaliditetom u području prometa, a na edukaciji su osobama s invaliditetom pobliže predstavljeni svi njegovi elementi. Mateo Crnković i Darko Akrap iz AKD-a prikazali su Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, nove isprave kojima će se osobama s invaliditetom olakšati pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

„Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta je u potpunosti digitaliziran. Sada se prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj i nije potrebno obilaziti šaltere. Sustav, povezan sa svim potrebnim državnim registrima, smanjit će administraciju u postupku dodjele prava, osiguravajući efikasnije i jednostavnije korištenje prava za osobe s invaliditetom“, pojasnio je Crnković.

„Hrvatska je prva država članica EU-a koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU, uključujući turizam, kulturu (poput muzeja, kazališta i koncerata) i sport.  Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri ključna područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta“, napomenuo je Akrap.

Projekt i edukaciju podržala je Marisstella Bolić, majka osobe s invaliditetom, koja je podijelila svoje iskustvo: „Za nas koji često putujemo po Hrvatskoj i Italiji, ovaj novi sustav predstavlja veliko olakšanje. Sada kada su sve potrebne usluge objedinjene u jednoj iskaznici, nema više potrebe za podnošenjem brojnih pojedinačnih zahtjeva. To nam je uvelike pojednostavnilo život, smanjilo administrativne prepreke i omogućilo lakši pristup raznim pogodnostima koje nude i druge zemlje Europske unije. Ova promjena značajno pomaže i unaprjeđuje našu svakodnevicu, čineći putovanja manje stresnima i dostupnijim“, rekla je Bolić.

Podsjetimo, jedan od temelja ovog projekta je postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u. Za izdavanje svih navedenih javnih isprava osobama koje zadovoljavaju kriterije potrebni su potpuni podaci u Registru osoba s invaliditetom (ROI), stoga se pozivaju svi korisnici da što prije ažuriraju svoje podatke, kontaktirajući invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za dobivanje isprava je prebivalište u Republici Hrvatskoj. Projekt MOSI, financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavlja investiciju vrijednu više od dva milijuna eura. Važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Više informacija korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama https://mosi.akd.hr/.

NAJNOVIJE VIJESTI