Četvrtak, 18 srpnja, 2024
Ličko-senjska županijaU Grabovači zabavno-edukativni program “Snježna božićna čarolija”

U Grabovači zabavno-edukativni program “Snježna božićna čarolija”

Zabavno edukativni program „Snježna božićna čarolija“ održat će se u subotu u Pećinskom parku (PP) Grabovača, a bit će organiziran i zadnji obilazak špilje Samograd prije višemjesečnog zatvaranja.

Ravnateljica Javne ustanove PP Grabovača Jelena Milković podsjetila je da je to jedini europski pećinski park, da je samo špilja Samograd otvorena za turističke obilaske, ali da će i ona od subote do proljeća, kao i svake zime, biti zatvorena za javnost.

Podsjetila je i da prošlogodišnji prosinac nije bio snježni, nego kišni, te da je zbog toga program Snježne božićne čarolije izostao, ali da se baš zato ove godine na sadržajima bogatom programu očekuje puno posjetitelja i puno veselja.

Čarolija sada donosi novi kutak „Zemlju zime“ s pričaonicom, dječjim radionicama, posebno sa pisanjem pisama Djedu Božićnjaku, a održat će se i Potraga za izgubljenim pričama, kao orijentacija u prirodi za djecu i mlade, uz prigodne nagrade.

Očekuje se i dolazak Djeda Božićnjaka s darovima za dobru djecu, a vjerojatno će, kao i prijašnjih sedam godina, svim posjetiteljima spremno pozirati za fotografiranje, za uspomenu. Sve svoje želje djeca će moći povjeriti “Pošti Djeda Božićnjaka”.

Svjetlost, jelo i piće i razne slastice, te suveniri, sve će to biti u ponudi posjetiteljima na malom božićnom sajmu, a za sve koji se vole igrati bit će organizirana i božićna tombola.

Špilja Samograd je geomorfološki spomenik prirode, najveća i jedna od najprivlačnijih špilja Pećinskog parka Grabovača, te ujedno jedna od najstarijih turističkih špilja u Hrvatskoj.

U studenom 2019. i šire područje Grabovače proglašeno je trajno zaštićenim u kategoriji „značajni krajobraz Risovac-Grabovača“, te obuhvaća površinu od oko 5.621 hektar. Razlog je velika georaznolikost zbog koje su na malom prostoru skupljene sve značajke koje Liku u cjelini čine posebnom hrvatskom regijom i posebnom regijom krša Dinarida (Buzjak, Bočić i Pahernih).

NAJNOVIJE VIJESTI