Četvrtak, 18 srpnja, 2024
GradoviGospićU Gospiću predstavljen Program vezan uz razvoj mljekarstva

U Gospiću predstavljen Program vezan uz razvoj mljekarstva

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede danas je u prostorijama Kulturno informativnog centra Gospić predstavljen Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine i Akcijski plan za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2025. godine.

Također su predstavljene mjere potpore sektoru proizvodnje i prerade mlijeka.

Državni tajnik Zdravko Tušek naglasio je da se unatoč poremećajima na tržištu, nastavlja ulagati i poticati sektor mljekarstva te se poduzimaju sve raspoložive mjere kako bi se osigurala ne samo opstojnost, već i povećanje vrijednosti i konkurentnosti hrvatskog sektora mljekarstva.

Planirana sredstva za provedbu Programa iznose nešto više od 592 milijuna eura. Program je strukturiran kroz tri cilja: povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka i osiguravanje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta.

Cilj Programa je pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru proizvodnje mlijeka kupovinom rasplodnih grla u cilju obnove narušenog proizvodnog potencijala.

Načelnik sektora za stočarsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede Mato Čačić održao je prezentaciju.

Na panel raspravi sudjelovali su: državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, predstavnici proizvođača mlijeka: Marija Holjevac, Nikola Kolačević i Vladimir Tomaić te pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam Marijana Lulić.

Po održanoj uspješnoj panel raspravi, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry završno je pozdravio sve prisutne, iskazao je zahvalnost Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede na podršci u svim važnim projektima za Ličko-senjsku županiju i istaknuo da Ličko-senjska županije podupire ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju, a od 2022. godine sufinancira: Program potpora održanje proizvodnje mlijeka, uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine, kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu i razvoj mini mljekara. U navedenom razdoblju do danas po navedenim pozivima isplaćeno je ukupno 227.300 €, od čega je Ministarstvo poljoprivrede temeljem Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u navedenom razdoblju županiji isplatilo 132.000 €.

Za programe potpore u poljoprivredi u ovogodišnjem proračunu je predviđeno 166.360 €.

Također, župan Petry naglasio je da je Županija pokrenula mega projekt Centar za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva kojemu je cilj revitalizacija ruralnog prostora i kreiranje preduvjeta za unaprjeđenje životnog standarda stanovništva na brdsko planinskom području u RH i šire.

Centar će kreirati specifičnu infrastrukturu kojom se pruža podrška za industrijsku tranziciju poljoprivrede, stočarstva i srodnih sektora, a u konačnici i cjelokupnu tranziciju brdsko planinskog područja kroz sljedeće module:

  1. brdsko-planinska poljoprivreda – biljna proizvodnja
  2. izvorne i ugrožene pasmine – animalna proizvodnja
  3. pametna sela
  4. kulinarstvo i gastronomija
  5. logističko-distributivni centar
  6. sajamski centar
  7. obnovljivi izvori energije

Za navedeni projekt je u tijeku ishođenje projektne dokumentacije te se očekuje početak gradnje već krajem ove godine.

NAJNOVIJE VIJESTI