Subota, 13 srpnja, 2024
GradoviGospićU Gospiću obilježena Pepelnica

U Gospiću obilježena Pepelnica

U srijedu, 14. veljače 2024. u katedrali Navještenja BDM u Gospiću proslavljena je Pepelnica ili Čista srijeda kojom smo ušli u četrdesetdnevno pokorničko vrijeme – korizmu. Misu i obred pepeljenja predvodio je kancelar preč. Mišel Grgurić. Koncelebrirali su o. Anto Knežević i o. Đani Kordić a asistirali đakon Karlo Špoljarić i bogoslov Marko Butković. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Nikole Perišića.

Propovjednik je u svojoj propovijedi rekao kako je Korizma vrijeme posebnijeg duhovnog rada na sebi, na provjeri svoje savjesti i svojih životnih stavova i odluka, svoga hoda prema Bogu, svoje vjernosti Bogu i ljubavi prema svojem Stvoritelju. „Korizma je sveto, milosno, blagoslovljeno, te od Boga darovano vrijeme. Korizma je pravo pokorničko vrijeme, sveto i ozbiljno vrijeme – vrijeme obraćenja i razmatranja, vrijeme intenzivne molitve i posta i milosti, vrijeme radosnoga predanja u vjeri“, rekao je preč. Grgurić. Spominjući se Evanđelja kojeg je pročitao vlč. Špoljarić, propovjednik je rekao kako  nam Isus ističe tri važne stvari koje donose duhovne plodove: milostinju, molitvu i post.

Ove tri stvari bile su oblici pobožnosti u židovskom narodu i Isus se služi ovim primjerima te s njima potvrđuje nauke uz koje pristaje vjerska elita naroda Božjeg. Kada govorimo o milostinji onda za nju možemo reći da je usko povezana s djelima milosrđa. Nadalje, drugi oblik koji donosi duhovne plodove je molitva. Kada govorimo o pologu vjere koji je sadržan u Svetoj predaji i Svetom pismu, onda možemo reći da su apostoli predali Crkvi vjeru u cjelini. „Prianjajući uza nj, sav je sveti puk – ujedinjen sa svojim pastirima – sveudilj postojan u apostolskom nauku i zajedništvu te u lomljenju kruha i molitvama, tako da u predanoj vjeri, koju valja držati, vršiti i ispovijedati, nastaje jedinstvena jednodušnost predstojnikâ i vjernika“ (Dogm. konst. Dei Verbum, 10).

Treći oblik primanja duhovnih plodova jest post. Unutarnja pokora kršćana može poprimiti veoma različite izraze. Sveto pismo i Oci naročito ističu tri oblika: post, molitvu i milostinju – jer izražavaju obraćenje u odnosu prema samome sebi, u odnosu prema Bogu i u odnosu prema drugima. Post spada u jednu od Crkvenih zapovijedi „U dane koje je odredila Crkva suzdrži se od blagovanja mesa i obdržavaj post!“

Svoju propovijed, kancelar je završio riječima; Braćo i sestre, ne smijemo dopustiti da Bog iščezne iz naših života, da ga mi svojim načinom života otjeramo od nas samih. Zašto da se pitaju oni koji ne vjeruju u Boga „Gdje je Bog njihov?“ kada vide kako mi kršćani živimo, kako se ponašamo kao da Boga nema.

Sad je vrijeme milosno, sad je vrijeme spasenja, razderimo svoja srca i pustimo Boga u naše živote. Dopustimo mu da nas vodi stazama svoje ljubavi, ljubavi iz koje nas je stvorio, ljubavi s kojom nas želi otkupiti. Amen.

Gospićko-senjska biskupija

NAJNOVIJE VIJESTI