Utorak, 23 srpnja, 2024
GradoviGospićU Gospiću obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U Gospiću obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Dan je to sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata, a obilježava se 27. siječnja, na dan kada je 1945. oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor – Auschwitz

Danas je u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, gdje su policijska službenica Policijske uprave ličko-senjske i nastavnici povijesti učenicima osmih razreda održali predavanje u sklopu preventivnog projekta „Zajedno protiv govora mržnje“ s naglaskom na holokaust.

Tijekom predavanja istaknuto je kako Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i partnerima, u sklopu preventivnog programa „Zajedno protiv govora mržnje“ putem digitalnih mreža provodi preventivnu akciju pod nazivom „Budi tolerantan.“

Učenici su upoznati da govor mržnje podrazumijeva izražavanje nesnošljivosti prema određenim društvenim skupinama ili pojedincu zbog nekog njihovog određenja ili opredjeljenja, a temelji se na rasi, vjeri, spolnoj orijentaciji, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj diskriminacijskoj osnovi, te im je skrenuta pozornost na toleranciju i uvažavanje drugih.

Nastavnici povijesti su između ostaloga upoznali učenike s pojmom holokausta, kada je počelo bojkotiranje židovskih poduzetnika, kao i s tzv. Kristalnom noći, a na kraju su učenici svoje stečeno znanje pokazali u vrlo zanimljivom kvizu.

“Kako je divno to da nitko ne mora čekati ni trenutak da bi svijet oko sebe učinio boljim mjestom” (Anne Frank)

Policijska uprava ličko-senjska

NAJNOVIJE VIJESTI