Četvrtak, 18 srpnja, 2024
KulturaTri hrvatska projekta u užem izboru za prestižnu nagradu Europske unije

Tri hrvatska projekta u užem izboru za prestižnu nagradu Europske unije

18. siječnja 2024. – Posebno ponosni što je na međunarodnoj razini prepoznata vrijednost hrvatske suvremene arhitekture, pridružujemo se čestitkama autorima tri hrvatska projekta koji su među 362 nominirana, odabrana u uži izbor za prestižnu Nagradu Mies van der Rohe Europske unije za suvremenu arhitekturu za 2024. godinu.
 

Riječ je o tri projekta koji su već nagrađeni strukovnim priznanjima Udruženja hrvatskih arhitekata: Ekološka farma slavonskih svinja fajferica pokraj Donjeg Miholjca – studija SKROZ arhitekata Margite Grubiše, Marina Jelčića, Daniele Škarice, Ivane Žalac i Zvonimira Marčića, zatim zemljišno knjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu – Gruntovnica arhitekta Davora Bušnje koji je dobio i godišnju nagradu Vladimir Nazor te Vidikovci i Centar za posjetitelje Lonjskog polja arhitekata Mie Roth Čerine i Tončija Čerine koji su s tim projektom predstavljali hrvatsku na Venecijanskom bijenalu arhitekture prošle godine.

1. Vidikovci i Centar za posjetitelje Lonjskog polja – roth&čerina

2. JAŠIONICA * ZK odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu (OGSZG) – Gruntovnica – MORE arhitekture d.o.o.

3. Ekološka farma crnih slavonskih svinja – SKROZ d.o.o.

Europska komisija i Zaklada Mies van der Rohe objavili su popis od 40 projekata koji su ušli u uži izbor prema odluci članova međunarodnog povjerenstva za dodjelu nagrade koje će tijekom veljače objaviti popis finalista, a u travnju imena dobitnika Nagrade za suvremenu arhitekturu te Nagradu za arhitekturu budućnosti. Svečana dodjela nagrada održat će se u svibnju, tradicionalno u paviljonu Mies van der Rohea u Barceloni. Podsjećamo, nagrada Europske unije za suvremenu arhitekturu koja nosi ime jednog od otaca moderne arhitekture Miesa van der Rohea, bijenalna je nagrada koja se dodjeljuje radovima završenim u prethodne dvije godine u državama koje sudjeluju u programu Kreativne Europe. 

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

NAJNOVIJE VIJESTI