Utorak, 23 srpnja, 2024
MORHTim protuminskih ronitelja Flote HRM-a upućen u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih...

Tim protuminskih ronitelja Flote HRM-a upućen u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2

Riječ je o devetom hrvatskom kontingentu koji će biti u sastavu posade lovca mina Ratne mornarice Talijanske Republike ITS “VIAREGGIO”

Tročlani tim protuminskih ronitelja iz sastava Flote Hrvatske ratne mornarice sljedećih pet mjeseci bit će uključen u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (SNMCMG2 – Standing NATO Mine Countermeasures Group 2).

Naime, tim protuminskih ronitelja u sklopu 9. hrvatskog kontingenta SNMCMG2 otputovali su u srijedu 10. siječnja 2024. u Talijansku Republiku gdje će biti ukrcani na lovac mina Ratne mornarice Talijanske Republike ITS “VIAREGGIO”. Zapovjednik tima protuminskih ronitelja je nadnarednik Jure Skokandić.

Uoči odlaska na zadaću, pripadnike tima primio je zapovjednik HRM-a komodor Damir Dojkić, u pratnji zapovjednika Flote HRM-a kapetana bojnog broda Darka Malečića i prvog dočasnika HRM-a časničkog namjesnika Marka Stjepanovića.

Tom prigodom, komodor Dojkić poželio im je sreću i mnogo uspjeha u provedbi zadaća te naglasio kako je pri provedbi ove složene zadaće nužno voditi računa o vlastitoj sigurnosti.

Zajedno s pripadnicima 9. hrvatskog kontingenta, komodor Dojkić primio je i pripadnike 8. hrvatskog kontingenta koji su od početka rujna do kraja prosinca 2023. sudjelovali u aktivnostima SNMCMG2 u sastavu posade lovca mina Ratne mornarice Talijanske Republike ITS “GAETA” i zapovjednog broda ITS “STROMBOLI”.

Dužnost zapovjednika 8. kontingenta obnašao je narednik Boris Majić. Sudjelovanje i doprinos 8. kontingenta visoko je ocijenjen i pohvaljen, kako od zapovjednika ITS GAETA, tako i od zapovjednika skupine SNMCMG2, a iza njega je ostalo sedam tisuća i pet stotina nautičkih milja plovidbe te još jedno dragocjeno iskustvo u sklopu razvoja protuminskih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice.

MORH

NAJNOVIJE VIJESTI