Utorak, 23 srpnja, 2024
VijestiSrednjoškolci pozvani na BeSafeNet olimpijadu „Boljim znanjem protiv katastrofa“

Srednjoškolci pozvani na BeSafeNet olimpijadu „Boljim znanjem protiv katastrofa“

Olimpijada „Boljim znanjem protiv katastrofa“ za učenike srednjih škola održat će se 23. veljače 2024. godine u sklopu BeSafeNet projekta

Olimpijada se održava pod pokroviteljstvom Europskog i mediteranskog sporazuma o značajnim prijetnjama (EUR-OPA Sporazum), a učenici se natječu u poznavanju prirodnih i tehnoloških prijetnji u pet tematskih područja: klimatska kriza, kulturna baština, pandemija, rušenje brana i rušenje/odron klizišta.

Učeničke timove na natjecanje prijavljuju srednjoškolski profesori, pod čijim će mentorstvom proći pripreme. Hrvatska je više puta sudjelovala, a najbolji rezultat postigao je „Labin team“, iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina, koji se 2022. godine plasirao na drugo mjesto.

Podsjećamo, olimpijada znanja održat će se 23. veljače 2024. godine, s početkom u 9 sati po srednjoeuropskom vremenu, dok se registracije za sudjelovanje primaju najkasnije pola sata prije početka, odnosno do 8.30 sati. Svi materijali za učenje i pripremu dostupni su online. Uz obvezni test znanja natjecatelji mogu priložiti i esej, presudan za konačan plasman kod istog broja bodova više ekipa.

BeSafeNet projekt

BeSafeNet projekt pokrenut je s ciljem podizanja svijesti o rizicima od velikih prirodnih i tehnoloških katastrofa kod djece školske dobi. BeSafeNet web-stranica namijenjena je školskoj djeci, učiteljima, administrativnom i tehničkom osoblju, obiteljima i lokalnim vlastima, kako bi se bolje upoznali s propisima, senzibilizirali na rizike, dodatno osposobili te na zanimljiv način, kroz igru, usvojili nova znanja i pravila ponašanja. Rezultat takvih nastojanja je i online olimpijada znanja, koja se održava šesti puta.

EUR-OPA Sporazum

EUR-OPA Sporazum nastao je na inicijativu Vijeća Europe, međunarodne organizacije koju čini 46 država članica šire europske regije, sa sjedištem u  Strasbourgu.

Glavni cilj EUR-OPA Sporazuma je jačanje i promicanje suradnje kako bi se poboljšala prevencija, zaštita i spremnost za slučaj velikih prirodnih ili tehnoloških katastrofa. Osim na političkoj, suradnja postoji i na znanstvenoj i tehničkoj razini, gdje posebnu ulogu imaju specijalizirani  euro-mediteranski centri za razvoj projekata, na nacionalnoj i na regionalnoj razini.

EUR-OPA Sporazum također je zaslužan za Euro-mediteranski protokol za prevenciju rizika u školskim ustanovama, za procjene specifične ranjivosti školskih objekata, što podrazumijeva sigurnost osoba, osposobljenost zaposlenika, izradu internih planova sigurnosti i dr.

MUP RH

NAJNOVIJE VIJESTI