Četvrtak, 18 srpnja, 2024
PoljoprivredaŠkolski medni dan s hrvatskih pčelinjaka postaje tradicija

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka postaje tradicija

Na 299. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u srijedu 10. travnja 2024. godine usvojen je Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2024. godinu.

Cilj Programa je podizanje svijesti djece o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane, educiranje učenika prvih razreda o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i bioraznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Programom je predviđena i promocija hrvatskog pčelarstva kroz promociju meda lokalnih proizvođača proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. Takav med prepoznatljiv je po znaku „Dokazana kvaliteta – Hrvatska”, znaku zaštićene oznake izvornosti ili znaku Med hrvatskih pčelinjaka koji se nalaze na teglici.

Program je namijenjen učenicima prvih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održava se oko 7. prosinca, dana Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara te je u šest godina njegova održavanja sudjelovalo ukupno 860 osnovnih škola s 209.380 učenika prvih razreda te svake godine sudjeluje prosječno 192 pčelara.

Važne informacije:

Ministarstvo poljoprivrede

NAJNOVIJE VIJESTI