Utorak, 23 srpnja, 2024
KulturaS Transhumancom Hrvatska se pridružila još jednoj multinacionalnoj nominaciji UNESCO-ove nematerijalne kulturne...

S Transhumancom Hrvatska se pridružila još jednoj multinacionalnoj nominaciji UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine

6. prosinca 2023. – Odlukom UNESCO-ovog Međuvladinog odbora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine na jučerašnjem zasjedanju u Kasani u Bocvani, proširena multinacionalna nominacija Transhumanca – sezonska seoba stoke upisana je na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Uz Austriju, Grčku i Italiju koje su pokrenule nominaciju i upisale je 2019. godine, nominaciji su se pridružile Hrvatska, Albanija, Andora, Francuska, Luxembourg, Rumunjska i Španjolska. Poziv Francuske zemljama za proširenje multinacionalne nominacije stigao je 2021. godine, a dio nominacijskoga teksta koji se odnosi na Hrvatsku pripremili su etnolozi dr. sc. Lidija Nikočević i Grga Frangeš, u koordinaciji s Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija.

Transhumanca (latinski trans – preko/iza, humus – zemlja/tlo) je praksa sezonske seobe stoke i pastira između nižih predjela i gorskih pašnjaka čiji korijeni vjerojatno sežu u paleolitik, a tijekom prvog stoljeća prije nove ere, rimskom ekspanzijom dolazi do daljnjeg širenja korištenja pašnjačkih prostora. Srednji vijek je razdoblje geneze vlaške, morlačke populacije koja je nositelj tradicijskih obrazaca transhumance koji su se u fragmentarnim, izmijenjenim i u nekim razdobljima oslabljenim oblicima očuvali do suvremenosti.

O praksi svjedoči nekoliko epigrafskih spomenika te pisanih dokumenta kao što su „Pisani kamen“ i „Dolabelin natpis“ u Gospićkom ugovoru iz 1887. Nominacija se u Hrvatskoj odnosi na sezonsku seobu stoke i pastira na području Dinarskog gorja. Danas se potražnja za tradicijskim proizvodima polako oporavlja u kontekstu izvorne gastronomske i turističke ponude, a ostatke transhumance fragmentarno nalazimo u planinskim područjima Istre, Velebita, Ličke Plješivice i Dinare.

Očuvanje te vrste stočarstva od iznimne je važnosti za Republiku Hrvatsku, kako s aspekta oživljavanja predmetnih područja, prepoznatljivosti identiteta i tradicije, tako i s aspekta bioraznolikosti putem očuvanja planinskih pašnjačkih staništa te gospodarskog iskorištavanja marginalnog planinskog tla.

Uz svjetsku razinu nominacije, na europskoj razini je ruta „Transhumance trail“ dobila certifikat na sjednici Upravnog odbora Proširenog parcijalnog sporazuma o Kulturnim rutama Vijeća Europe u svibnju 2023. godine kao jedina od ukupno osam predloženih ruta. Ruta je pokrenuta u Italiji, a njezine zemlje članice za sada su Albanija, Austrija, Francuska, Grčka, Italija, Portugal, Rumunjska i Švedska, uglavnom države koje sudjeluju i u multinacionalnoj nominaciji.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

NAJNOVIJE VIJESTI