Utorak, 23 srpnja, 2024
VijestiRezultati operativne akcije „Mir i dobro 2023./2024.“

Rezultati operativne akcije „Mir i dobro 2023./2024.“

Tri su osobe teško ozlijeđene, a 16 lakše! Pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva!

Operativna akcija „Mir i dobro“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi tradicionalno već 30 godina tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kada dolazi do povećanog korištenja, ali i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, provodila se od 11. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine.

U navedenom su razdoblju sve policijske uprave diljem Hrvatske provodile niz preventivnih aktivnosti, prvenstveno kako bi pozvale građane na suzdržavanje od uporabe pirotehnike, ali i upozorile ih na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava.

Konačni zajednički cilj je utjecati na smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Tijekom provođenja akcije, prilikom uporabe pirotehničkih sredstava nije bilo smrtno stradalih osoba, ali su tri osobe teško ozlijeđene, a 16 lakše.

Među teško ozlijeđenim osobama nalazi se dijete mlađe od 14 godina (amputacija šake  – područje Osijeka), maloljetna osoba mlađa od 18 godina (gubitak oka – područje Čakovca) i jedna punoljetna osoba (prostrijelna rana – područje Vinkovaca).

Među lakše ozlijeđenim osobama nalazi se sedmero djece mlađih od 14 godina, troje maloljetnika mlađih od 18 godina i 6 punoljetnih osoba.  

U navedenom razdoblju policijski službenici izuzeli su:

  • 69 komada oružja, 
  • 7178 komada streljiva,
  • 1,27 kg eksploziva,
  • 17 komada eksplozivnih sredstava (bombe i dr.) i
  • 5695 komada pirotehničke galanterije.

Zabilježena su:

  • dva propucavanja stanova,
  • dva propucavanja kuća,
  • osam propucavanja automobila i
  • tri slučaja propucavanja drugih objekata.

Evidentirano je 26 prekršaja i 18 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Prošlogodišnja akcija

Prošlogodišnja akcija Mir i dobro 2022./2023. bila je jedna od uspješnijih, odnosno evidentiran je dosad najmanji broj ozlijeđenih osoba – šest je osoba ozlijeđeno (2 teške tjelesne ozljede i 4 lake), od kojih su obje teško ozlijeđene osobe bile djeca.

Također, tada je evidentirano 18 prekršaja i 12 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Manje oružja, manje tragedija – predajte i zabranjena pirotehnička sredstva

Podsjećamo kako je i dalje u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“ u sklopu koje, osim što možete predati ilegalno oružje bez sankcija, možete predati i zabranjena pirotehnička sredstva koja eventualno imate u svom posjedu.

MUP RH

NAJNOVIJE VIJESTI