Utorak, 23 srpnja, 2024
MORHRastu vojničke plaće! Ministar Anušić: Bolji standard vojnika u fokusu je ove...

Rastu vojničke plaće! Ministar Anušić: Bolji standard vojnika u fokusu je ove Vlade i cilj mog mandata

Vlada je usvojila Uredbu o vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe

Vlada je danas na prijedlog Ministarstva obrane usvojila Uredbu o vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe čime rastu plaće vojnicima, odnosno svim djelatnim vojnim osobama. Najviše rastu koeficijenti za vojničke i dočasničke plaće – oni koji su dosad bili najniži!

Tako koeficijent vojnika/mornara sa 1,164 raste na 1,60, što je rast koeficijenta za 40 posto, a time i bruto plaća sa 1103 eura raste na 1515 eura, odnosno osnovna neto plaća vojnika i mornara sa 816 eura raste na 1080 eura.

Vojničke plaće, primjerice, povećavaju se na slijedeći način: bruto plaća pozornika raste sa 1148 eura na 1658 eura, dok je u neto iznosu sada ta plaća 1168 eura. Bruto plaća razvodnika sa 1194 bruto raste na 1705 eura bruto, odnosno sa 874 eura neto na 1198 eura neto. Koeficijent pozorniku raste 44 posto, a razvodniku 43 posto.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić od početka svog mandata ističe da je čovjek, vojnik – časnik – dočasnik, u središtu obrambenog sustava i da je njegova glavna ministarska zadaća poboljšati materijalna prava i životni standard vojnika – ovom odlukom Vlade, kada je riječ o povećanju plaća podizanjem koeficijenata, ta je najava u tom dijelu ispunjena.

Koeficijenti osobnog čina za djelatne vojne osobe nisu se mijenjali od 2008. godine, odnosno te je koeficijente Vlada 2013. godine umanjila za tri posto pa je ovo povećanje koeficijenata prvo nakon 16 godina. U mandatu Vlada premijera Andreja Plenkovića od 2016. godine do danas – osnovica za plaću djelatne vojne osobe povećala se za 40 posto.

„Kako bi se popularizirao vojni poziv i kako bismo vojnike zadržali u vojnoj službi, povećanje plaća i ukupno poboljšanje standarda vojnika u fokusu su ove Vlade – u tom smislu jedna od najvažnijih mjera je povećanje koeficijenata za izračun plaće djelatnih vojnih osoba“ rekao je na sjednici Vlade ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić.

Ministarstvo obrane u mandatu ministra Anušića već je donijelo nekoliko mjera koje su utjecale na bolji vojnički standard – od povećanja iznosa dnevnica u misijama, podizanja dobne granice sa 45 na 50 godina – vojnicima i mornarima – za odlazak u mirovinu do ukupne popularizacije vojnog poziva. Vlada kontinuirano ulaže u modernizaciju Oružanih snaga, a vojni proračun od 2016. godine do danas povećala je za 122 posto.

MORH

NAJNOVIJE VIJESTI