Petak, 19 srpnja, 2024
KulturaProslavljena svetkovina sv. Franje Ksaverskog i 100. obljetnica dolaska franjevaca trećoredaca na...

Proslavljena svetkovina sv. Franje Ksaverskog i 100. obljetnica dolaska franjevaca trećoredaca na Ksaver

4. prosinca 2023. – Svetkovina sv. Franje Ksaverskog i 100. obljetnica dolaska franjevaca trećoredaca na Ksaver proslavljena je u crkvi sv. Franje Ksaverskog na zagrebačkom Ksaveru, a misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša.

Govoreći o proslavi 100. obljetnice dolaska franjevaca trećoredaca glagoljaša nadbiskup Kutleša osvrnuo se na važnost doprinosa vjeri, kulturi i identitetu koji su kao dubok trag ostavljali i ostavljaju franjevci glagoljaši. Istaknuo je kako je karizma poseban milosni dar kojim se pojedina redovnička zajednica u svojoj strukturi, poslanju i djelovanju razlikuje od druge, što je na korist cijele Crkve.

Nakon misnog slavlja, na svečanosti proslave 100. obljetnice dolaska franjevaca trećoredaca na Ksaver, ministrica kulture i medija, ujedno predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prigodnim se riječima obratila prisutnim biskupima, višim redovničkim poglavaricama i poglavarima, svećenicima Gornjogradskog dekanata, gvardijanima i župnicima. Franjevcima je uputila čestitke u povodu visoke obljetnice i istaknula važnost njihovog zalaganja za primjenu staroslavenskog jezika u liturgiji i očuvanja glagoljice kao posebnog obilježja hrvatske kulture. Zahvalila je također na zaštiti bogatog samostanskog arhiva i knjižnice te zbirke slika i crkvenog posuđa kao vrijednog dijela hrvatske kulturne baštine. 

Ministrica je podsjetila i na uspješno završene radove cjelovite obnove na samostanu i hodočasničkoj baroknoj crkvi svetog Franje Ksaverskog na Ksaveru nakon oštećenja u potresu, dodavši kako je crkva na Ksaveru bila jedan od prvih cjelovito završenih projekata u gradu Zagrebu te dodala kako je projekt stručno vođen uz odličnu suradnju svih sudionika u njegovoj provedbi.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Fotografije crkve prije obnove s oštećenjima od potresa / MKM                                             

NAJNOVIJE VIJESTI