Utorak, 23 srpnja, 2024
TurizamPREDSTAVLJANJE UKUPNE HRVATSKE TURISTIČKE PONUDE NA SAJMU F.RE.E U BAVARSKOJ

PREDSTAVLJANJE UKUPNE HRVATSKE TURISTIČKE PONUDE NA SAJMU F.RE.E U BAVARSKOJ

Hrvatska turistička zajednica predstavlja ukupnu hrvatsku turističku ponudu na sajmu f.re.e, koji se održava u Münchenu od 14. do 18. veljače. Riječ je o sajmu za široku publiku, a njegova je posebnost što se održava u Bavarskoj, dijelu zemlje iz kojeg u Hrvatsku dolazi najveći broj njemačkih gostiju. U sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu na sajmu predstavlja čak 25 suizlagača među kojima su turističke zajednice, nacionalni parkovi, hotelijeri, agencije, prijevoznici. Tijekom prvog dana sajma hrvatski je štand obišla hrvatska turistička delegacija predvođena ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac i direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem. Sajam je službeno otvorila bavarska ministrica prehrane, poljoprivrede, šumarstva i turizma Michaela Kaniber, a događanju je prisustvovao i generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Vladimir Duvnjak.

„Njemačka je naše najvažnije turističko tržište koje u ukupno ostvarenim noćenjima u Hrvatskoj ima udio od oko 22 posto. To je značajna brojka koju respektiramo te je predstavljanje ukupne hrvatske turističke ponude na ovom sajmu za nas iznimno važno. Partneri s kojima smo se dosad susreli zadovoljni su dosadašnjim tijekovima, bukingom i najavama za ovu godinu. Usprkos izazovnoj godini Nijemci se neće odreći svog odmora i putovanja. Uskoro nam slijedi i nastup na sajmu u Berlinu u ožujku što će biti još jedna prilika za dodatnim učvršćivanjem naše pozicije na njemačkom tržištu“, poručio je direktor Staničić, nadodavši kako se Hrvatska nalazi među top pet ljetnih odmorišnih destinacija Nijemaca.

Hrvatska će se delegacija tijekom dana susresti i s predstavnicima FTI, najvećeg bavarskog turoperatora i četvrtog najvećeg u Njemačkoj, Bayerischer Fussball Verband, nogometne udruge koja broji gotovo 1,6 milijuna članova i koja obuhvaća preko 23 tisuće nogometnih timova te s predstavnicima LBO-a, velike bavarske udruge autobusera s kojima će se razgovarati o mogućnostima suradnje u promociji hrvatskih destinacija.

„Nakon što smo prošle godine bili zemlja partner ovdje u Münchenu, i ove godine Hrvatska prezentira ono najbolje od ponude – od fascinantne kulture, do mnogobrojnih aktivnosti u prirodi, kvalitetnog smještaja, koji uključuje i neke od najboljih kampova Europe, i ne manje važno – vrhunske eno-gastronomije. Bavarsko tržište nam je iznimno važno i zato nam je cilj učvrstiti našu poziciju, ali je i nadograditi u kontekstu cjelogodišnjeg putovanja Nijemaca u Hrvatsku“, izjavila je ministrica Brnjac, koja se ovom prilikom susrela i sa bavarskom ministricom Kaniber s kojom je razgovarala o važnosti nastavka suradnje u području turizma, novom hrvatskom Zakonu o turizmu, ali i o povezanosti poljoprivrede i turizma, važnosti korištenja lokalnih proizvoda u cilju poticanja malog i srednjeg poduzetništva, odnosno gospodarstva u cjelini.  

Tijekom sajma, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, organizirana je degustacija vrhunskih hrvatskih vina i sireva, a tu su još i degustacije Trogirskih rafiola i Makarske torte te nastupi Folklornog društva Tempet. 

„Želja za putovanjima Nijemaca još je uvijek prisutna, a navedeno potvrđuje tijek bukiranja putovanja koji je na zadovoljavajućim razinama i to unatoč određenoj gospodarskoj krizi u kojoj se Njemačka nalazi. Određeni pritisak osjećaju nama konkurente destinacije, dok se mi trudimo zadržati dobre kontakte i suradnje s našim najvažnijim partnerima na tržištu jer samo tako možemo ponoviti dobre rezultate koje na ovom tržištu bilježimo zadnjih godina. Najveći udio u rezultatima će imati individualni gosti, koji su ujedno i najbrojniji, a veseli nas i povećana potražnja u grupnim putovanjima“, zaključila je Nera Miličić, voditeljica Ispostave HTZ-a u Münchenu. 

HTZ

NAJNOVIJE VIJESTI