Utorak, 23 srpnja, 2024
PolitikaPredsjednik Milanović: Legitimno izabrani predstavnici sva tri naroda u BiH trebaju odlučivati...

Predsjednik Milanović: Legitimno izabrani predstavnici sva tri naroda u BiH trebaju odlučivati o Izbornom zakonu BiH

Imajući u vidu ustavnu obvezu Republike Hrvatske da brine o položaju i pravima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te vodeći računa o strateškim i nacionalnim interesima Republike Hrvatske koji se mogu zaštititi jedino ako će BiH biti stabilna, funkcionalna i demokratska država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka – predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozdravlja napore koje poduzimaju demokratski izabrani predstavnici vlasti u BiH u cilju izmjena Izbornog zakona BiH.

Dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH – koji je na dobrom putu da bude postignut nakon nedavnog sastanka čelnika HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a – jedini je ispravan put i jedini način da se stabilizira politička situacija u BiH. Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, o kojima razgovaraju demokratski izabrani predstavnici vlasti BiH, jamčio bi hrvatskom narodu u BiH pravo biranja svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, odnosno da hrvatski narod bude legitimno predstavljen u najvišem državnom tijelu BiH.

Budući da danas, kao ni nakon nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, hrvatski narod u BiH nema svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH, izmjena Izbornog zakona je prioritet koji predsjednik Milanović smatra važnim korakom kako prema osiguranju prava hrvatskog naroda u BiH, tako i prema postizanju stabilne i funkcionalne BiH, buduće članice EU. Sve dosadašnje intervencije u izborno zakonodavstvo BiH koje su dolazile sa strane ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika triju konstitutivnih naroda, na žalost, nisu doprinijele stabilizaciji i boljem funkcioniranju BiH. Štoviše, dodatno su pretvarale BiH u protektorat i kočile su demokratski napredak BiH stvarajući nezadovoljstvo i otpor.

Zbog toga neugodno iznenađuje činjenica što i sada svjedočimo pokušajima da se oteža ili čak spriječi dogovor o izmjeni Izbornog zakona koji je važan dio šireg rješenja za funkcioniranje BiH i napretka prema EU. Izjave, poput one iz Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, koje izmjene Izbornog zakona nepotrebno vezuju uz izmjene Ustava BiH – Hrvatskoj su neprihvatljive i mogu se tumačiti kao pokušaj opstrukcije rješenja koje bi hrvatskom narodu osiguralo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u tijelima vlasti BiH.

Predsjednik Milanović naglašava kako upravo legitimno izabrani predstavnici sva tri naroda u BiH trebaju odlučivati o Izbornom zakonu BiH jer samo dogovor triju konstitutivnih naroda može osigurati stabilnost i funkcionalnost te države, kao i njen ulazak u EU što Republika Hrvatska godinama zagovara i podržava. Izabrane predstavnike državne vlasti u BiH poziva da samostalno nastave razgovore i dogovore se o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Ured predsjednika RH

NAJNOVIJE VIJESTI