Utorak, 23 srpnja, 2024
GradoviGospićPolicijski službenici PU ličko-senjske održali niz predavanja o opasnostima koje prijete putem...

Policijski službenici PU ličko-senjske održali niz predavanja o opasnostima koje prijete putem interneta

Današnja komunikacija sve više se odvija putem interneta, no u mnogim pozitivnim stranama takve komunikacije, postoje i one negativne, a jedna od njih je i CYBERBULLYING – nasilje preko interneta

Kako bi zaštitili učenike od opasnosti koje im prijete putem interneta policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske održali su predavanja učenicima Srednje škole Plitvička jezera u Korenici i Strukovne škole u Gospiću.

Policijski službenici su učenike nastojali educirati i osvijestiti o problemima koje sa sobom nosi razvoj novih tehnologija. Izložene su im prednosti korištenja interneta, te su upozoreni na opasnosti s kojima se mogu susresti, posebice prilikom korištenja društvenih mreža.

Također su ih educirali o dobrim i lošim stranama korištenja TikTok aplikacije. Suština postojanja te aplikacije je brzina u razmjeni kratkih videa među korisnicima širom svijeta, kako za influencere i youtubere, tako i za one koji teže da uplove u svijet popularnosti.

Aplikacija TikTok najpopularnija je upravo među djecom i tinejdžerima, a u ovom trenutku nailazimo na niz poteškoća i problema vezno uz njezino korištenje.

Opasnosti od TikToka su sljedeće:

  • sadržaj je ponekad neprikladan za djecu,
  • medijski izvještaji objavili su samoozljeđivanje, droge, alkohol, izričite aluzije na neprimjerene sadržaje, vulgarne tekstove i opasna ponašanja,
  • mnogi hashtagovi koji su doveli do videozapisa o samoozljeđivanju već su povučeni, no unatoč tome novi se pojavljuju svaki dan,
  • pored takvih videozapisa, u komentarima među korisnicima pojavljuju se i komentatori koji se samoozljeđuju,
  • prijenos uživo omogućuje komentare uživo, što može rezultirati neprimjerenim komentarima i pozivnicama za chat,
  • uvjeti korištenja TikToka zabranjuju uznemiravanje maloljetnih korisnika, pa čak i prijete prijavom ili kaznenim progonom, ali mnogo je puta dokazano da TikTok nije najučinkovitiji u uklanjanju neprimjerenih poruka.    

S obzirom da je Policijskoj upravi ličko-senjskoj cilj podignuti znanje i svijest o posljedicama zlouporabe interneta i društvenih mreža, policijski službenici nastaviti će provoditi edukacije učenicima na području Ličko-senjske županije.

Policijska uprava ličko-senjska

NAJNOVIJE VIJESTI