Utorak, 23 srpnja, 2024
VijestiOtkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu u Podstrani

Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu u Podstrani

“Uvjeren sam da će kako bude vrijeme prolazilo rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika, o njegovom povijesnom značenju i ostvarenju. Tuđman je bio jedini pravi, istinski suverenist. On je ostvario suvremenu hrvatsku državu, a ono što mi danas radimo kao njegovi politički nasljednici je da smo ideju suverenizma stavili u jedan novi okvir kojeg zovemo moderni suverenizam”, rekao je Plenković.

U parku na Petrićevu u Podstrani danas je otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, a svečanosti je nazočio predsjednik Vlade Andrej Plenković, s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom i Brankom Bačićem.


Predsjednik Vlade je istaknuo kako će ovaj spomenik upotpuniti identitet tog kraja sa znakom poštovanja i simbolikom koju dr. Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik nosi za sve nas, za modernu, slobodnu, suverenu Hrvatsku gdje je sintetizirao svoje životno iskustvo, svoj rad i ideje, te želju da jedan manji europski narod ostvari ono što je cilj svakog naroda, a to je da ima svoju državu.

Naglasio je da će svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika rasti kako vrijeme bude prolazilo.

​”Uvjeren sam da će kako bude vrijeme prolazilo rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika, o njegovom povijesnom značenju i ostvarenju. Tuđman je bio jedini pravi, istinski suverenist. On je ostvario suvremenu hrvatsku državu, a ono što mi danas radimo kao njegovi politički nasljednici je da smo ideju suverenizma stavili u jedan novi okvir kojeg zovemo moderni suverenizam”, rekao je Plenković.


Dropuljić: Vrijednost spomenika visokog 2,20 metara je 48 tisuća eura

Načelnik Podstrane M​ijo Dropuljić je rekao da je vrijednost spomenika visokog 2,20 metara 48 tisuća eura, te da je izrađen od bronce. Napomenuo je i kako je park u kojem je smješten dio javne površine, odnosno kontaktne zone između državne ceste i javnih sportskih i dječjih igrališta smještenih na lokaciji Petrićevo.​ Osmišljen je kao nova hortikulturalna zona površine oko tisuću metara kvadratnih​, a unutar ​njega se nalazi spomenik utemeljitelju moderne hrvatske države dr. Franji Tuđmanu​ rad akademskog kipara Ivana Kujundžića.
​Akademski kipar Ivan Kujundžić je spomenik izradio za  osam mjeseci te je rekao da je dinamičan s valovima, vjetrom i morem koji asociraju na turbulenciju samog vremena i nevera, a podsjeća i na burnu hrvatsku povijest. Želio je naglasiti oslobođenost dr. Franje Tuđmana i uniformnost kravate i odijela, želio ga je prikazati kao narodnog čovjeka sličnijeg ribaru i težaku, običnom čovjeku nego jednom uštogljenom političaru, kazao je Kujundžić.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

NAJNOVIJE VIJESTI