Utorak, 23 srpnja, 2024
Ličko-senjska županijaOdržana završna konferencija: Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave...

Održana završna konferencija: Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica

Danas je u Senju upriličena završna konferencija u sklopu realizacije projekta “Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica”. Konferenciji su, uz mnoge druge uzvanike, prisustvovali Jasna Orešković Brkljačić – zamjenica župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja, predsjednik gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović, te ravnatelj Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA – Andrija Brkljačić. 

Domaćin konferencije je Lučka uprava Senj, a zaključak projekta nazočnima je predstavio ravnatelj Lučke uprave Senj gosp. Ante Stipić.

 Zamjenica župana Ličko-senjske županije, Jasna Orešković Brkljačić istaknula je kako ovaj projekt predstavlja važan doprinos razvoju prometne infrastrukture u Hrvatskoj, posebice u kontekstu integracije sa širim europskim prometnim mrežama.

 Prisutnima se obratio i ravnatelj Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA – Andrija Brkljačić te zahvalio svima koji su dali doprinos realizaciji projekta.

 Ravnatelj Lučke uprave Senj, Ante Stipić zahvalio je svim partnerima na projektu. Ravnatelj je stavio naglasak na ulaganje u lučku infrastrukturu koje je ključno za unapređenje povezanosti i konkurentnosti regije, a ovakvi projekti potvrđuju važnost europskih fondova u poticanju gospodarskog razvoja i regionalne kohezije.

Osnovni cilj realizacije projekta “Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica” je bolja povezanost otoka Raba s kopnom, posebice u periodu nepovoljnih vremenskih prilika. Dodatni cilj ovog projekta je smanjivanje zakrčenosti luke jer se smanjuje vrijeme čekanja za ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila.

Nova rampa će omogućiti povećanje broja linija što je naročito važno zbog povećanja potreba lokalnog stanovništva te produljenja turističke sezone. Položaj rampe je takav da će bura puhati okomito na pramac (umjesto bočno) te neće ometati manevriranje trajekata pri uplovljavanju i isplovljavanju. Uz sve navedeno, projekt je kompatibilan s projektima rekonstrukcije trajektnog pristaništa Mišnjak te rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab. Realizacijom ovog projekta izgradnje nove rampe osiguran je minimalni gaz od -5,00 m što omogućuje istovremeno pristajanje 2 broda, omogućeno je bočno vezivanje na gatu te priključak na vodu i struju. Sada brodar može u liniju uvrstiti plovilo većih gabarita čime može povećati satni kapacitet prijevoza putnika i vozila. Važno je napomenuti da je s vanjske strane gata omogućen privez plovila za lokalne ribare i lokalno stanovništvo.

 Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.510.832,30 eura, a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 2.134.207,45 eura. 

Projekt se realizira u periodu od 1. srpnja 2021. do 31. prosinca 2023. Nositelj projekta je Lučka uprava Senj. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

 Osim ovog projekta Lučka uprava Senj provodi i ostale važne projekte kao što je ulaganje u luku Senj, te luke Karlobag i Barić Draga, a isto tako radi se i na izradi projektne dokumentacije za proširenje luke Senj.

Ravnatelj je iskoristio ovu prigodu i zahvalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Olegom Butkovićem koje je u 2023. godini s 1.561.890,29 eura sufinanciralo ulaganje u lučku infrastrukturu u Senju, Karlobagu i Barić Dragi kao i Ličko-senjskoj županiji odnosno županu Ernestu Petryju na sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za proširenje luke Senj u iznosu od 41.497 eura.

NAJNOVIJE VIJESTI