Četvrtak, 18 srpnja, 2024
VijestiOdržan 7. Hrvatski graditeljski forum 2023

Održan 7. Hrvatski graditeljski forum 2023

U organizaciji Hrvatskog saveza građevinskih inženjera danas je u Zagrebu održan znanstveno-stručni skup Hrvatski graditeljski forum 2023. Uz ostale uvažene goste skupu se obratila i državna tajnica Dunja Magaš.

„Graditeljstvo je u svim gospodarstvima važan strukturni dio zbog svoje izrazite uloge u stvaranju novih trajnih vrijednosti. Istodobno je, zbog svojih posebnosti, osjetljivo na sve promjene u gospodarskim politikama te je na nama da kreiramo stabilnu ekonomsku politiku koja daje jasan okvir i dugoročnu potporu graditeljstvu“ poručila je državna tajnica Magaš.

Stručni skup bio je prilika za okupljanje i javnu diskusiju bitnih dionika u sektoru graditeljstva kako bi se raspravljalo o problemima u graditeljstvu i mogućim rješenjima tih problema. Osim razmatranja problema važnost je stavljena i na poticajne i održive nove projekte i investicije.

O važnosti digitalizacije sustava prostornog uređenja i graditeljstva kroz Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU govorio je Alen Grabar, načelnik u Ministarstvu. 

Ujedno, s ciljem promoviranja obrazovanja iz područja građevinarstva te ukazivanja na njegovu važnost u društvu, Hrvatski savez građevinskih inženjera i ove je godine organizirao svečanu dodjelu nagrada:

  • za najbolji diplomski rad kojim je stečen akademski stupanj magistar inženjer građevinarstva odnosno magistra inženjerka građevinarstva te
  • za najbolji doktorski rad kojim je stečen akademski stupanj doktora znanosti odnosno doktorice znanosti iz područja tehničkih znanosti, znanstveno polje građevinarstvo i temeljne tehničke znanosti

Dodjeljivanjem nagrade za najbolji doktorski rad želja je unaprijediti i ubrzati prijenos novih znanja, informacija, inovacija i tehnologija u sektor građevinarstva te potaknuti najuspješnije mlade istraživače na povezivanje s gospodarstvom.

Na ovogodišnjem skupu, Hrvatski savez građevinskih inženjera i časopis GRAĐEVINAR dodijelili su i posebnu nagradu za znanstvenu izvrsnost, kao priznanje autorima za najbolji znanstveni članak objavljen tijekom 2020. i 2021. godine u časopisu GRAĐEVINAR. Radi se o znanstvenim radovima koji su najviše citirani u 2022. godini i na taj način pomogli u podizanju faktora utjecaja časopisa.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

NAJNOVIJE VIJESTI