Utorak, 23 srpnja, 2024
OpćinePerušićOdbačena kaznena prijava za povredu mira pokojnika u Kosinju

Odbačena kaznena prijava za povredu mira pokojnika u Kosinju

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću donijelo je 6. prosinca 2023. rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv dvije pravne i dvije fizičke osobe. Ova odluka, donesena na temelju članka 206. stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku, uslijedila je nakon temeljitih izvida koje je provela Policijska uprava ličko-senjska.

Izvidi su pokrenuti zbog prijave nepoznatog počinitelja za kazneno djelo povrede mira pokojnika. Tijekom istrage provedeni su obavijesni razgovori s više osoba i prikupljena je relevantna dokumentacija vezana uz izgradnju Hidroenergetskog sustava Kosinj, uključujući i postupak javne nabave ekshumacije posmrtnih ostataka.

Analizom prikupljenih informacija, Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću utvrdilo je da je ekshumacija na grobljima u Gornjem Kosinju provedena u sklopu projekta izgradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj. Ovaj projekt je proglašen strateškom investicijom Republike Hrvatske, a prema odluci nadležnog ministarstva, bilo je propisano da se prije punjenja akumulacije presele posmrtni ostaci s groblja u Gornjem Kosinju i Mlakvi. Jedinica lokalne samouprave, preko komunalnog društva zaduženog za komunalne djelatnosti, provela je postupak javne nabave ekshumacije, nakon čega je sklopljen sporazum s dva trgovačka društva kao najpovoljnijim ponuđačima.

Rješenje o odbačaju kaznene prijave doneseno je jer nije utvrđeno postojanje elemenata kaznenog djela u postupanju odgovornih osoba u pravnim osobama, niti je utvrđena odgovornost trgovačkih društava za kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Foto: Nikola Mraović

NAJNOVIJE VIJESTI