Utorak, 23 srpnja, 2024
NP Sjeverni VelebitObnova planinskih ekosustava na Međunarodnom danu planina

Obnova planinskih ekosustava na Međunarodnom danu planina

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina koji se obilježava svake godine 11. prosinca je obnova planinskih ekosustava.

Ova tema odabrana je kako bi se planine potpuno uključile u UN-ov program Desetljeće obnove ekosustava 2021.–2030., koji zajednički vode Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu i UN-ov Program za okoliš. Program Desetljeće obnove ekosustava 2021.–2030. pruža priliku za okupljanje političke podrške, znanstvenih istraživanja i financijskih resursa kako bi se značajno povećala obnova i spriječilo daljnje propadanje planinskih ekosustava.

Planine prekrivaju oko 27 posto kopnene površine Zemlje i u njima se nalazi oko polovica svjetskih žarišta bioraznolikosti. Kao vodeni tornjevi svijeta, one opskrbljuju slatkom vodom približno polovicu čovječanstva. Planine su dom izuzetnog broja biljnih i životinjskih vrsta te raznolikih kulturnih zajednica s različitim jezicima i tradicijama. Od regulacije klime i pružanja usluga opskrbe vodom do održavanja tla i očuvanja tla, planine su ključne za naše živote i sredstva za život.

Ipak, planine pate od utjecaja klimatskih promjena i neodrživog razvoja, što povećava rizike za ljude i planet. Klimatske promjene prijete protoku vode, a brz porast temperature prisiljava planinske vrste i ljude koji ovise o tim ekosustavima na prilagodbu ili migraciju. Zbog strmih padina sječa šuma radi poljoprivrede, izgradnje naselja ili infrastrukture može uzrokovati eroziju tla kao i gubitak staništa. Erozija i onečišćenje narušavaju kvalitetu vode koja teče nizvodno. Prema Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama, do 84 posto endemskih planinskih vrsta je u opasnosti od izumiranja, dok se očekuje da će se populacije niza drugih biljnih i životinjskih vrsta planinskih područja smanjivati i suočavati s izumiranjem.

Nedavno postignuti sporazum o biološkoj raznolikosti na Konferenciji Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti 2022., koji obvezuje zaštititi 30 posto kopnenih površina, oceana, obalnih područja i kopnenih voda na Zemlji do 2030., pruža poticaj za obnovu i zaštitu planinskih krajolika.

Opća skupština UN-a nedavno je također proglasila 2023.–2027. “Pet godina akcije za razvoj planinskih područja” u svojoj trogodišnjoj rezoluciji o održivom razvoju planina. Ciljevi su privući bespovratnu pomoć i ulaganja za planine, razviti “zelene” ekonomije i tehnologije, stvoriti mehanizme jačanja suradnje između planinskih zemalja te razviti znanost i obrazovanje u području održivog razvoja planina.

Međunarodni dan planina 2023. prilika je za podizanje svijesti o važnosti planinskih ekosustava i poziv na rješenja temeljena na prirodi, najbolje prakse i investicije koje jačaju otpornost, smanjuju ranjivost i povećavaju sposobnost planina da se prilagode svakodnevnim prijetnjama i ekstremnim klimatskim događajima.

NP Sjeverni Velebit

NAJNOVIJE VIJESTI