Utorak, 18 lipnja, 2024
KulturaNovi stalni postav Muzeja Gacke u Otočcu

Novi stalni postav Muzeja Gacke u Otočcu

Uz potporu koju kroz „Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2024. godinu“ osigurava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u iznosu od 200 000 € i sredstva koja je u proračunu osigurao Grad Otočac ove će godine započeti višegodišnji projekt realizacije novog stalnog postava Muzeja Gacke pri Gackomu pučkom otvorenom učilištu Otočac. U prvoj fazi bit će realizirani građevinski, elektrotehnički i strojarski radovi.

Na ovom projektu Muzej Gacke radio je od sredine 2020. do kraja 2021. godine uz stručne partnere. Na temelju prethodno izrađene muzeološke koncepcije projektantski Studio Biga izradio je idejni i izvedbeni arhitektonski projekt adaptacije prostora muzeja uz pripadajući elektrotehnički i strojarski projekt, a u suradnji s konzultantskom tvrtkom Invictus consulting izrađen je projekt opremanja interijera uz pripadajući scenarij za izradu IT-a koji definira multimedijalne sadržaje.

Novi stalni postav nalazit će se u prizemlju zgrade Učilišta. Predmeti izloženi u novom stalnom postavu bit će smješteni u šest prostorija i prezentirat će šest povijesnih priča značajnih za Otočac i Gacku: priču o bakrenom dobu i lasinjskoj kulturi, priču o brončanom dobu i Japodima, priču o Rimljanima koji u Gackoj borave tijekom antike, potom priču o starom gradu u srednjem vijeku, o Frankopanima i Otočkoj biskupiji, pa priču o gradu na granici u novom vijeku, otočkim graničarima i Vojnoj krajini te u konačnici i priču o novom gradu u 20. stoljeću: o ratu, industriji i urbanizaciji.

Okosnicu novog stalnog postava činit će predmeti arheološke, etnografske, kulturnopovijesne i povijesne zbirke. Etnografska zbirka ostat će u prizemlju zgrade kao izdvojeni dio stalnog postava koji će biti moderniziran digitalnim sadržajima, a naglasak stavljen na nematerijalnu kulturnu baštinu, dok će predmeti likovnih zbirki biti izlagani na katu zgrade u sklopu povremenih izložbi.

Muzej će u sklopu ovog projekta dobiti i novi vizualni identitet te će biti moderniziran u smislu korištenja novih medija za interpretaciju sadržaja. Multimedijalnu opremu činit će suvremeni projektori, ekrani na dodir i multitouch stolovi na kojima će biti dostupne animacije, filmovi, pretražive baze podataka, trodimenzionalni prikazi predmeta i QR kodovi koje će posjetitelji moći skenirati i preuzeti personalizirane vodiče za sadržaje izvan muzeja.

Pristup novom stalnom postavu bit će prilagođen osobama s poteškoćama u vidu, sluhu i pokretljivosti – prostor će biti opremljen koso-podiznom platformom, podnim trakama za orijentaciju, tekstovima na brajici, taktilnim sadržajima, zvučnim signalima, audio sadržajima i preuređenim sanitarnim čvorom.

Cilj je ovog projekta unaprijediti postojeću kulturnu infrastrukturu, povećati dostupnost kulturnih sadržaja, učiniti muzej boljom baštinskom institucijom i turističkom atrakcijom te omogućiti kvalitetnije obavljanje djelatnosti i realizaciju baštinskih projekata relevantnih za lokalnu zajednicu. Danas donosimo nekoliko fotografija idejnog rješenja budućeg stalnog postava!

Muzej Gacke Otočac

NAJNOVIJE VIJESTI