Utorak, 23 srpnja, 2024
PolitikaNitko u Hrvatskoj ne smije se bojati otkrivati javnosti informacije o pogodovanju,...

Nitko u Hrvatskoj ne smije se bojati otkrivati javnosti informacije o pogodovanju, kriminalu i korupciji u vlasti

Izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića povodom upućivanja u saborsku raspravu izmjena Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo – neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje:

„Predložene izmjene Kaznenog zakona – ispravno prozvane Lex AP – kojima se otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje uvodi kao novo kazneno djelo nedvojbeno znače uvođenje državne represije nad svima koji omoguće hrvatskoj javnosti da sazna činjenice o nezakonitom djelovanju pojedinaca iz vlasti. Izmjenama Kaznenog zakona želi se spriječiti javno razotkrivanje pogodovanja, kriminala i korupcije, dakle kaznenih djela koja su počinili pojedinci iz vlasti Andreja Plenkovića. Objava takvih podataka ne može ugroziti istragu, kao što predlagatelj tumači. Javna dostupnost podataka iz istrage može ugroziti samo pojedince iz vlasti. I baš to je razlog zbog kojega je Vlada RH predložila uvođenje novog kaznenog djela u Kazneni zakon.

Manevar kojim se novinari formalno izuzimaju od odgovornost za otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje ne mijenja ni cilj ni svrhu predloženih izmjena Kaznenog zakona. Izmjenama Kaznenog zakona izravno se prijeti svim drugima – pravosudnim dužnosnicima, okrivljenicima, odvjetnicima, svjedocima, vještacima – koji mogu javnosti otkriti podatke o nezakonitom djelovanju pojedinaca iz vlasti. A neizravno se prijeti, ali prijeti, i novinarima koji neće biti kazneno odgovorni za objavljenu informaciju, ali će biti pod udarom organa gonjenja koji će na razne načine morati otkrivati izvor objavljene informacije. Novinare se neće optuživati, već će ih se strašiti i maltretirati.  

Kao što sam već više puta javno rekao, protivim se uvođenju kaznene odgovornosti za otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Ako predložene izmjene Kaznenog zakona budu prihvaćene i stupe na snagu, iznimno ću – a u skladu sa svojim ustavnim ovlastima – iskoristiti institut pomilovanja za hrvatske građane koji dođu pod udar tog zakona i budu kažnjeni zbog otkrivanja pogodovanja, kriminala i korupcije u vlasti.  Nitko u Hrvatskoj ne smije biti u strahu i bojati se otkrivati javnosti informacije o pogodovanju, kriminalu i korupciji u vlasti“.

Ured predsjednika RH

NAJNOVIJE VIJESTI