Subota, 13 srpnja, 2024
MORHMinistri Anušić i Bačić obišli gradilišta nakon potresa u Donjoj Stubici te...

Ministri Anušić i Bačić obišli gradilišta nakon potresa u Donjoj Stubici te novoizgrađeni most „Bailey“

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić pohvalio je pripadnike Hrvatske vojske koji su izgradili most koji će omogućiti obnovu oštećene obiteljske kući u Donjoj Stubici

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić obišao je u ponedjeljak 27. studenog 2023., zajedno s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem gradilišta obnove nakon potresa u Donjoj Stubici u Krapinsko-zagorskoj županiji te novoizgrađeni most „Bailey“ koji je izgradila Hrvatska vojska.

Riječ je o mostu koji je izgrađen kako bi se omogućio pristup privatnoj kući u Donjoj Stubici oštećenoj u potresu na čijem mjestu će se graditi zamjenska obiteljska kuća. Most je izgradila Inženjerijska pukovnija Hrvatske kopnene vojske u skladu sa zahtjevom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Tijekom obilaska lokacije potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekao je kako je pobjednička Hrvatska vojska, kao što je uspješno obavljala zadaće u Domovinskom ratu, tako danas pokazala svoju sposobnost, spremnost i brzinu izgradivši ovaj lansirni most u samo tri dana.

„Inženjerijska pukovnija izgradila je ovaj most bez ikakvih problema i pokazala je spremnost Hrvatske vojske da i dalje bude na raspolaganju, ne samo kad govorimo o obrani i sigurnosti Republike Hrvatske nego i kad govorimo o obnovi od potresa i drugih elementarnih nepogoda koje su proteklih nekoliko godina, nažalost, zadesili Hrvatsku. U tim situacijama Hrvatska vojska uvijek je bila spremna pomoći, a tako će biti i u budućnosti. Čestitam zapovjedniku i dečkima koji su ovdje bili i uspješno odradili ovu zadaću“, poručio je ministar Anušić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić istaknuo je važnost izgrađenog mosta koji će omogućiti obnovu obiteljske kuće. Pohvalio je Inženjerijsku pukovniju na odlično odrađenom poslu te zahvalio ministru Anušiću i Ministarstvu obrane na brzoj reakciji i realizaciji izgradnje ovog mosta. „Ovim pokazujemo kako je za Vladu Republike Hrvatske važna obnova svake obiteljske kuće na područjima stradalima u potresima“, rekao je.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić zahvalili su Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci na pruženoj pomoći i izgradnji mosta, čijom izgradnjom je omogućen prilaz teškim strojevima do kuće te njeno rušenje i ponovna izgradnja. Župan i gradonačelnik su istaknuli važnost Hrvatske vojske u pružanju potpore civilnim institucijama te poručili: „Kad zapne i ne može nitko, onda može Hrvatska vojska!“

Izgrađeni privremeni most „Bailey“ M-1 namijenjen za kretanje motornih vozila i pješaka preko mosta i koristit će za pristup mehanizacije za gradnju zamjenske obiteljske kuće. Hrvatska vojska most je izgradila od 20. do 22. studenog 2023. godine, a 23. studenog 2023. provedena je primopredaja te je most predan Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na privremenu uporabu.

MORH

Foto: MORH/J.Kopi

NAJNOVIJE VIJESTI