Subota, 13 srpnja, 2024
MORHMinistar Anušić u Zadru: Maslenica je bila jedna od većih i bitnijih...

Ministar Anušić u Zadru: Maslenica je bila jedna od većih i bitnijih operacija u Domovinskom ratu

Prigodnim programom u Zadru je obilježena 31. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, kojom je jug Hrvatske spojen s ostatkom Hrvatske

U Zadru je u ponedjeljak 22. siječnja 2024. prigodnim programom obilježena 31. obljetnica vojno-redarstvene operacija Maslenica, kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe i uspostavljena veza između sjevera i juga Hrvatske.

“To je bila jedna od prvih oslobađajućih akcija koje je Hrvatska vojska izvela. Prethodile su još neke manje akcije na području zapadne Slavonije, ali smo tada, tom akcijom, dokazali da nismo više samo operativno sposobni braniti naš teritorij, nego i oslobađati. Maslenica je bila jedna od većih i bitnijih operacija u Domovinskom ratu, kojom je jug Hrvatske spojen s ostatkom Hrvatske. Završila je operacijom Oluja i potpunim oslobođenjem hrvatskog teritorija”, izjavio je ministar obrane Ivan Anušić i dodao kako je cijelu 1993. godinu proveo na terenu u zadarskom zaleđu.

“Bio sam u Smokoviću i Kašiću. Domovinski rat, od početka do kraja, proveo sam na terenima i na područjima na kojima su bile ratne operacije. Kada su u Slavoniji ratne operacije stale, ’91. godine nastavile su se ovdje na južnom bojištu, onda sam prešao ovamo. Moja sjećanja su ponos i slava. Dani ponosa i slave, i tuga za onim ljudima koji više nisu s nama. Njihovi životi su utkani u temelje neovisne Republike Hrvatske i njih moramo poštivati. Isplatilo se sve što smo radili jer imamo samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku za koju su najzaslužniji hrvatski branitelji. A svi onda drugi iza njih mogu doći u red, uzimati zaslugu za to”, pojasnio je ministar obrane.

“Moramo se prisjetiti svih strahota koje smo proživjeli uslijed Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku i svih stradanja od Dubrovnika do Vukovara, kao i ovdje zadarskog zaleđa i grada Zadra. Moramo se prisjećati svega što se događalo u tim godinama, kao i odlučnosti prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, načelnika Glavnog stožera OSRH generala Janka Bobetka, generala Ante Gotovine i svih drugih zapovjednika, ali na poseban način, hrabrih hrvatskih branitelja”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Operacija Maslenica je bila naznaka kako će Hrvatska izaći iz Domovinskog rata kao pobjednica. U njoj su sudjelovale sve grane oružanih snaga. Pokazao se značaj dragovoljnosti, ali isto tako i profesionalnosti oružanih snaga”, izjavio je povodom ove obljetnice načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

U spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu položeni su vijenci i zapaljene svijeće na centralnom zadarskom groblju, kod spomen-obilježja 3. bojni Imotski sokolovi i 4. gardijskoj brigadi Pauci u Ulici Ante Starčevića, zatim u uvali Jazine kod Kocke, spomenika hrvatskim braniteljima, a održan je i mimohod pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama, od uvale Jazine preko mosta duž Kalelarge do središta Poluotoka.

Nakon mimohoda, održana je misa za Domovinu u crkvi Sv. Šime. Odavanje počasti nastavilo se kod Spomen-obilježja 3. gardijske brigade “Kune” u Kašiću, 4. gardijske brigade “Pauci” kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom te na sjevernoj strani Masleničkog mosta.

Uz potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivana Anušića, obilježavanju obljetnice ove oslobodilačke operacije nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru Rade Šimičević te brojni sadašnji i bivši zapovjednici oružanih snaga i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti.

U atriju Providurove palače, gdje je postavljena izložba plakata i fotografija ratnih postrojbi, Klapa HRM-a “Sv. Juraj” i policijska klapa “Sv. Mihovil” u večernjim satima održat će prigodni koncert.

MORH

NAJNOVIJE VIJESTI