Utorak, 23 srpnja, 2024
MORHMinistar Anušić primio u nastupni posjet veleposlanika Poljske Pawela Czerwinskog

Ministar Anušić primio u nastupni posjet veleposlanika Poljske Pawela Czerwinskog

Uspješna suradnja Hrvatske i Poljske unutar Borbene grupe u Poljskoj donosi rezultate u jačanju interoperabilnosti, suradnji i zaštiti istočnog krila NATO-a, poručio je ministar Anušić

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić primio je u srijedu 7. veljače 2024. u nastupni posjet veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Pawela Czerwinskog.

Na sastanku je potvrđena izvrsna bilateralna obrambena suradnja Hrvatske i Poljske, a razgovaralo se i o modernizaciji Hrvatske vojske, pomoći Ukrajini te sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi.

Ovom prilikom, ministar Anušić naglasio je kako su Hrvatska i Poljska strateški partneri u području obrane. Istaknuo je kako je proteklih dana s admiralom Hranjem posjetio pripadnike hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence, eFP) u Republici Poljskoj.

“Naša uspješna suradnja unutar borbene grupe u Poljskoj donosi opipljive rezultate u jačanju interoperabilnosti, suradnji i zaštiti istočnog krila NATO-a”, rekao je ministar.

Također, ministar Anušić istaknuo je kako Hrvatska vojska nastavlja s projektima modernizacije i povećanim ulaganjem u razvoj sposobnosti.

U kontekstu sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi, ministar je naglasio kako jugoistočna Europa ostaje prioritet Republici Hrvatskoj te rekao: “Dosljedno zagovaramo euroatlantsku perspektivu zemalja u regiji i to ćemo činiti i dalje. Zahvaljujem na dosadašnjoj pomoći i računam na vašu podršku u budućnosti.”

Veleposlanik Czerwinski je pohvalio odličnu obrambenu suradnju Hrvatske i Poljske. Istaknuo je kako je Poljska snažan zagovornik veće prisutnosti država članica NATO-a na svome teritoriju, zbog čega je hrvatski doprinos izrazito cijenjen.

Podsjetimo, Republika Poljska je jedan od glavnih strateških saveznika i partnera Republike Hrvatske u području obrambene suradnje. Suradnja obuhvaća suradnju specijalnih snaga, suradnju vojnih policija, suradnju u području obuke i vježbi, suradnju vojno-obrazovnih institucija te angažman velikog broja hrvatskih časnika u nizu zapovjedništava ili multinacionalnih entiteta NATO-a u Republici Poljskoj. Hrvatska sudjeluje u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj sa 69 pripadnika 13. hrvatskog kontingenta.

MORH

NAJNOVIJE VIJESTI