Petak, 19 srpnja, 2024
GospodarstvoKonferencija o mesu: Strateška grana prehrambene industrije pred brojnim izazovima

Konferencija o mesu: Strateška grana prehrambene industrije pred brojnim izazovima

Na prvoj Konferenciji o mesnoj industriji, održanoj u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, razgovaralo se o aktualnim izazovima i problemima s kojima se suočava mesna industrija – ključni sektor u proizvodnji hrane od strateške važnosti svake države.

Snažna industrija kao što je mesna, zaslužuje da se o stanju, problemima i brojnim izazovima u budućnosti govori i na konferenciji koja okuplja znanstvenu, stručnu i institucijsku elitu te stručnjake iz Europske komisije i međunarodnih asocijacija, CLITRAVI-a (EU udruženje mesoprerađivačke industrije) i UECBV-a (EU udruženje trgovine mesom i stokom) kojeg je Grupacija mesnih industrija pri HGK članica, istaknuo je u uvodnom govoru potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

„Mesna industrija u Hrvatskoj strateška je grana prehrambene industrije, jedna je od predvodnica inovacija i bilježi višegodišnji rast izvoza na najkonkurentnija tržišta EU. Iako u razmjeni mesa i klaoničkih proizvoda bilježimo vanjskotrgovinski deficit, s druge strane, u razmjeni prerađevina od mesa bilježimo višegodišnji suficit koji se od ulaska u EU kontinuirano povećava“, izjavo je Kovačević.

Prema podacima koje je iznio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, gotovo 3,8 milijardi eura vrijedan Strateški plan ZPP-a RH do 2027. godine pruža brojne dodatne mogućnosti razvoja mesne industrije i domaće sirovinske baze. Iz Programa ruralnog razvoja financirano je oko 3.500 projekata u stočarstvu s potporom višom od milijardu eura. Od toga više od 108 milijuna eura potpore ulaganjima u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda, od čega više od 50 posto u preradu mesa.

„Daljnja integracija primarnog stočarstva i prerađivačke industrije nužna je kako bi se zajedničkim snagama odgovorilo na izazove modernizacije, uvođenja inovacija, zelene i digitalne tranzicije, a sve u cilju prehrambene sigurnosti. Ministarstvo poljoprivrede nastavit će snažno podržavati hrvatsko stočarstvo i sektor prerade mesa – cijeli proces od primarne proizvodnje do visokokvalitetnih finalnih proizvoda“, poručio je Tušek.

Za razliku od mesne industrije, situacija i trendovi u stočarstvu i proizvodnji mesa nisu dobri – bilježimo kontinuirani pad broja goveda i svinja, pad fizičkog obujma proizvoda stočarstva te  smo u sektoru mesa samodostatni samo 63 posto, a u nekim kategorijama npr.  svinjetini samo 52 posto, što znači da polovicu potreba za svinjetinom pokrivamo uvozom. Prije ulaska u EU proizvodili smo u suvišku mesa peradi no sada ne proizvodimo dovoljno.

Ministarstvo poljoprivrede

NAJNOVIJE VIJESTI