Četvrtak, 18 srpnja, 2024
VijestiHrvatski dan u Amsterdamu

Hrvatski dan u Amsterdamu

Nizozemci su vjerni gosti koji ostvaruju najduži boravak u Hrvatskoj

Hrvatska turistička zajednica i Predstavništvo HTZ-a za zemlje Beneluxa organizirali su u
Amsterdamu posebno promotivno događanje, odnosno susret s 200 najvažnijih partnera,
turističkih agenata, turoperatora i medija na tržištu Nizozemske. „Hrvatski dan u Amsterdamu“ na kojem je predstavljena ukupna hrvatska turistička ponuda s posebnim naglaskom na nautiku i kamping, održan je na brodu koji je plovio šarmantnim kanalima Amsterdama. Glavni partner u organizaciji događanja je Turistička zajednica Istarske županije, koja se ovom prilikom na nizozemskom tržištu predstavila kao vodeća hrvatska turistička regija i jedno od omiljenih odredišta Nizozemaca.

Da je nizozemsko tržište iznimno značajno za razvoj hrvatskog turizma, kao i cjelokupne industrije putovanja potvrdio je i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. „Nizozemska se tradicionalno nalazi među top 10 tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet. Nizozemska je i tržište s kojeg ostvarujemo najveći broj aviolinija prema hrvatskim destinacijama, a ulazi i među top 5 tržišta za kamping Hrvatske. Sve navedeno snažan je temelj i poticaj za još jačim učvršćivanjem poslovnih odnosa s ključnim nizozemskim partnerima i turističkim donositeljima odluka na ovom za nas iznimno važnom tržištu za koji postoji dodatni potencijal i prostor jačanja turističkog prometa posebno u pred i posezoni“, rekao je Staničić, nadodavši da, prema podacima posljednjeg TOMAS istraživanja, najduži boravak u Hrvatskoj ostvaruju baš Nizozemci, koji se većinom vraćaju ponovno u Hrvatsku.

Poseban gost događanja bio je Frank Oostdam, direktor krovne udruge nizozemskih turoperatora i putničkih agenata (ANVR) te predsjednik ECTAA-e, Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora. Komentirajući najaktualnije prakse, ali i izazove u sektoru turizma, Oosdam je naglasio važnost održivosti u smislu strateškog promišljanja, planiranja prostora i objekata koji će imati svoju funkciju i poslije. Istaknuo je važnost promjene ponašanja putničkih agencija koje moraju prepoznati potražnju i nove navike potrošača. Naveo je i kako je sve više poželjno isticanje emisije Co2 uz cijenu putničkog aranžmana.

Događanju je prisustvovala i Veleposlanica Republike Hrvatske u Nizozemskoj Dubravka Plejić
Marković te ispred Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić.

„Izuzetno nam je drago nazočiti ovom velikom eventu, organiziranom u predblagdansko vrijeme, kao završni touch nebrojenih aktivnosti i projekata provedenih tijekom cijele godine. Nizozemsko je tržište Istri iznimno važno, posebno kada govorimo o kamping segmentu koji je, u smještajnoj strukturi, dominantan na našem poluotoku. Značajna sredstva ulažu se već dugi niz godina, a pritom želim istaknuti premium segment kamping ponude, u kojem se svake godine osvajaju najviša priznanja za kvalitetu. Nagrade su to koje pristižu od strane poznatih svjetskih sektorskih organizacija, a vrijednost uloženog prepoznaju i Nizozemci koji inače imaju održiv i ekološki osviješten pristup prema putovanjima. Sudeći prema vjernosti koju iskazuju prema našoj destinaciji, očito je da u Istri pronalaze upravo takav standard“, istaknuo je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Dodajmo kako su, prema podacima sustava eVisitor, Nizozemci tijekom 11 mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvarili oko 550.000 dolazaka i 3,1 milijun noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 1 posto u dolascima.

„Na tržištu Nizozemske bilježimo kontinuirani porast broja dolazaka i noćenja, posebice u
razdobljima pred i posezone, a ono što posebno veseli jest rast prometa u kontinentalnim
županijama u kojima je u ovoj godini ostvareno čak 30 posto više noćenja. Nizozemci vole laganim tempom otkrivati nove destinacije, vole boraviti u prirodi te doslovno uživaju u prirodnim ljepotama naše zemlje“, zaključio je Ivan Novak, direktor Predstavništva za zemlje Beneluxa, nadodavši kako su Nizozemci rado viđeni gosti upravo zbog svog načina putovanja i različitih aktivnosti koje traže tijekom boravka u destinaciji.

„Hrvatski dan u Amsterdamu“ obogaćen je predstavljanjem i degustacijom istarskih proizvoda pa su uzvanici mogli uživati u širokoj gastronomskoj ponudi iza koje su stajali pršutarna Buršić, Damjanić Distillery, Medea vino, Vesna sir, Darna likeri, Nono Remiđo, Kampanjola Eco Craft Beer i Karlić tartufi. Osim toga, posjetitelji su imali priliku sudjelovati u nagradnoj igri u sklopu koje su Turistička zajednica Istarske županije i Croatia Airlines jednom sretnom dobitniku uručili povratnu avionsku kartu za Hrvatsku te mu osigurali Istrian Experience vikend.

HTZ

NAJNOVIJE VIJESTI