Četvrtak, 18 srpnja, 2024
MORHHrvatska vojska oduševila više tisuća okupljenih građana diljem Hrvatske

Hrvatska vojska oduševila više tisuća okupljenih građana diljem Hrvatske

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Zapovjedništvo specijalnih snaga, Počasno-zaštitna bojna i Pukovnija vojne policije dokazala je vrhunsku spremnost i profesionalizam u atraktivnim pokaznim vježbama

Oružane snage Republike Hrvatske danas su zajedno s brojnim okupljenim građanima u Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci obilježile Dan državnosti Republike Hrvatske.

Dan državnosti prilika je za sjećanje na povijesne trenutke borbe za neovisnost i slobodu Republike Hrvatske kao i prilika za izražavanje zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima te pripadnicima Oružanih snaga koji svakodnevno služe domovini.

Tim povodom u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli bio je izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme Hrvatske vojske, a u Zagrebu se na RSC Jarun, uz prisustvo nekoliko tisuća okupljenih građana i visokih državnih dužnosnika održao svečani program u sklopu kojeg je proveden prikaz vježbi pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Uz visoke državne dužnosnike na svečanom obilježavanju Dana državnosti prisustvovao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid.

Svečani program započeo je nastupom Zagrebačkih mažoretkinja i Kravat pukovnije uz sudjelovanje kulturno-umjetničkih društava te policijske klape “Sveti Mihovil”.

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga zajedno s pripadnicima MUP-a izveli su padobranski skok s hrvatskom zastavom, zastavom Europske unije i NATO-a. Održali su pripadnici ZSS- i niz pokaznih vježbi u zraku, na kopnu i u vodi uz simulaciju spašavanja u kriznim situacijama demonstrirajući visok stupanj spremnosti i profesionalizma pripadnika Hrvatske vojske.

Počasno-zaštitna bojna izvela je svoju vojno-akrobatsku ceremoniju uz izvođenje koreografije sa svojim puškama, a vježbe vodiča i službenih pasa Pukovnije vojne policije uključivale su prikaz vježbi poslušnosti službenih pasa, detekcije droga, uporabe službenih pasa prilikom provjere identiteta osobe te njihova uporaba u operativno – taktičkim zadaćama.

Završni dio programa uključivao je letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je uključivao prelete helikoptera OH-58D Kiowa Warior i UH-60M Black Hawk, akorbatske grupe “Krila Oluje” te prelete aviona Rafale.

Svi posjetitelji imali su priliku uživati u tradicionalnom vojničkom grahu koji su pripadnici Hrvatske vojske dijelili u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli pridonoseći tako svečanom ozračju obilježavanja Dana državnosti.

MORH

NAJNOVIJE VIJESTI