Utorak, 23 srpnja, 2024
KulturaFilmovi More među nama i Između revolucija nagrađeni na festivalu u Trstu 

Filmovi More među nama i Između revolucija nagrađeni na festivalu u Trstu 

Kratkometražni igrani film More među nama Luva Sevnika, koji je realiziran u koprodukciji s hrvatskom Udrugom Sensoria (Ira Cecić i Tonči Bakotin), osvojio je nagradu žirija mladih platforme PAG (PAG Jury Award). Film Između revolucija Vlada Petrija (koprodukcija Restarta, Oliver Sertić) osvojio je nagradu medijske platforme OBC Transeuropa za najbolji dokumentarni naslov. Uz to, glumac Jovan Ginić je za ulogu u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji Lost Country (Kinorama, Ankica Jurić Tilić) dobio posebno priznanje. 

“Kratki, intenzivni film koji svojom dubokoumnom perspektivom zarobljava dušu gledatelja i u svom zadivljujućem vrhuncu prikazuje konfliktni očinski odnos, u tišini zlostavljanja koje se prečesto utapa u moru,” obrazložio je svoju nagradu žiri mladih platforme PAG (Progetto Area Giovani del Comune di Trieste), koji je najboljim kratkim filmom prozvao manjinsku hrvatsku koprodukciju More među nama slovenskog redatelja Luna Sevnika. Riječ je o slovensko-hrvatsko-češkoj koprodukciji.

U filmu, koji je u cijelosti snimam na otoku Pagu, glavne uloge nose Leon Lučev i Bruno Mihanović. Producenti filma su Rok Biček iz Cvinger Filma, Ira Cecić i Tonči Bakotin iz Udruge Sensoria, Radovan Sibrt i Karel Poupe iz Pink Productions te Ondrej Šejnoha iz FAMU-a. Film je u Trstu imao svjetsku premijeru, a tamošnjoj publici predstavila ga je ekipa predvođena redateljem Sevnikom, producentom Bičekom te hrvatskim djelom ekipe, koproducenticom Cecić i glumcem Brunom Mihanovićem.

Nagradu u Trstu dobio je i dugometražni dokumentarni film Između revolucija Vlada Petrija. Riječ je o nagradi medijske platforme/portala OBC Transeuropa (Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa) za najbolji dokumentarni film festivala. Žiri je u obrazloženju istaknuo da se radi o intimnom i političkom dokumentarcu koji isprepliće povijest dvaju zemalja koje su rijetko ujedinjene i živote dviju žena koje se opiru opresivnim režimima.

“Spajanjem neobičnih arhivskih slika iz dvaju udaljenih političkih i kulturnih konteksta, film gledatelju približava uzbudljive trenutke hrabrosti i straha, nade i razočaranja koji prate revolucije, a istočnu Europu i Bliski istok stavlja u središte velikih događaja koji su obilježili 20. stoljeće,” zaključio je žiri. 

Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, u koprodukciji s hrvatskim Restartom i iranskom kućom undisclosed. Hrvatski koproducent je Oliver Sertić.

Osim toga, srpski glumac Jovan Ginić osvojio je posebno priznanje žirija glavnog natjecateljskog programa za ulogu u dugometražnom igranom filmu Lost Country redatelja Vladimira Perišića. Hrvatska koproducentica filma je Ankica Jurić Tilić (Kinorama). 

Na industrijskom dijelu festivala, nagradom se ovjenčao projekt Dad’s Lullaby ukrajinske autorice Lesie Diak koji nastaje u koprodukciji ukrajinske kuće DramaFree, rumunjske Filmways i hrvatske Petnaesta umjetnost. 

Ovogodišnje, 25. izdanje Filmskog festivala u Trstu, odvijalo se od 19. do 27. siječnja, a više detalja o nagrađenim naslovima možete pronaći na ovoj poveznici

HAVC

NAJNOVIJE VIJESTI