Subota, 13 srpnja, 2024
KulturaDodjelom godišnjih nagrada ICOM Hrvatska otvorena manifestacija „Dani hrvatskih muzeja“

Dodjelom godišnjih nagrada ICOM Hrvatska otvorena manifestacija „Dani hrvatskih muzeja“

8. prosinca 2023. – U okviru otvaranja manifestacije „Dani hrvatskih muzeja” održana je svečana dodjela Godišnjih nagrada ICOM Hrvatska kojom se potiče izvrsnost i konkurentnost hrvatskih muzejskih projekata.

Okupljenim muzealcima u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka obratila se ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić, istaknuvši kako muzeji imaju izniman potencijal za generiranje pozitivnog učinka koji potiče potrebne promjene za unaprjeđenje društva. „Od podrške klimatskim akcijama do promicanja inkluzivnosti, od rješavanja socijalne izolacije do poboljšanja mentalnog zdravlja, muzeji pridonose boljitku i održivom razvoju svojih zajednica“, podsjetila je ravnateljica Deranja Crnokić istaknuvši važnost uloge muzeja u društvu i projekata koji unutar baštinskog sektora pozitivno utječu na lokalni i nacionalni razvoj. Izrazila je želju za ostvarenjem svih definiranih ideja i strategija razvoja muzejskog sektora te zaželjela da Dani hrvatskih muzeja budu prilika za intenzivniju daljnju suradnju, razmjenu dragocjenih iskustava i inovativnih ideja te dodatno jačanje uloge muzeja u oblikovanju održive i prosperitetne budućnosti.

Okupljene su pozdravili pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Tamara Mataija, a svečanu dodjelu Godišnjih nagrada vodila je predsjednica ICOM Hrvatska i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka dr. sc. Željka Modrić Surina.

Ministarstvo kulture i medija sustavno podupire redovitu i programsku djelatnost ICOM Hrvatska koju prepoznaje kao ključnu za razvoj muzejskog sektora te promiče i nagrađuje stručnost, uspješnost, kreativnost i inovativnost u muzejskoj izvedbi putem četiri kategorije: Međunarodna suradnja, Međusektorska suradnja, ICOM tema Međunarodnog dana muzeja te Inovativne i održive prakse.

U kategoriji Međunarodna suradnja, godišnju je nagradu osvojio projekt „Buna/Upor/Revolt 1573-2023“, koji su provodili Muzej Brdovec, Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej seljačkih buna, Muzej grada Zagreba iz Hrvatske te Mestni muzej Krško, Posavski muzej Brežice i Galerija Božidar Jakac iz Slovenije.

Projektu „Remek-Tijelo“ kojeg su ostvarili Etnografski muzej Zagreb, Institut za etnologiju i folkloristiku te Dnevna bolnica za poremećaje hranjenja Klinike za psihijatriju „Sveti Ivan” dodijeljena je godišnja nagrada u kategoriji Međusektorska suradnja. Posebna priznanja u toj kategoriji dodijeljena su projektu „Zagrebački kvartovi“, kojeg je Muzej grada Zagreba realizirao s brojnim suradnicima s područja grada Zagreb te projektu „Francuske veze – Les liaisons françaises“ kojeg je Francuska alijansa Zagreb provela u suradnji s Gradskim muzejom Sisak, Foto-klubom „Siscia obscura”, Muzejom Ivanić-grada, Hrvatskim športskim muzejom, Pučkim otvorenim učilištem Vrbovec, Arheološkim muzejom u Zagrebu te Muzejskim dokumentacijskim centrom.

U kategoriji Tema međunarodnog dana muzeja, godišnja nagrada je dodijeljena Performativno-instalacijskom radu „Sun Worker“ Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, a posebno priznanje je dodijeljeno projektu“ Priroda i tehnika“ Muzeju Slavonije Osijek, koji je osvojio i posebno priznanje u kategoriji Inovativne/održive muzejske prakse, u kojoj je Godišnja nagrada dodijeljena projektu Stalni postav kao poticaj za taktilno-kinestetičke radionice s pripadajućom izložbom “Rak i mir” Tifološkog muzeja.

ICOM – International Council of Museums je organizacija  muzejskih stručnjaka osnovana 1946. koja djeluje pri UN-u, sa savjetodavnim statusom pri Gospodarskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda (UNESCO-u). ICOM danas čini mreža od 45.000 članova, muzejskih stručnjaka iz 136 zemalja i teritorija koji predstavljaju globalnu muzejsku zajednicu 119 nacionalnih odbora i 30 međunarodnih odbora posvećenih raznim muzejskim specijalnostima.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

NAJNOVIJE VIJESTI