Četvrtak, 18 srpnja, 2024
PoljoprivredaDodatnih milijun eura za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na...

Dodatnih milijun eura za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je I izmjenu Natječaja za financiranje projekata u 2023. godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.
 
U skladu s navedenom izmjenom Natječaja dodatna sredstva od  milijun eura raspoređena su za obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se nalaze na područjima jedinica lokalne samouprave svrstane u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5 % pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2021. godine.
 
Ovim Programom koji se provodi šestu godinu za redom Ministarstvo poljoprivrede pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključenje članova gospodarstva u rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i ostvarivanje prihoda dovoljnog za kvalitetan život i ostanak na ruralnom području. Cilj je doprinijeti smanjenju nezaposlenosti na ruralnim područjima i ekonomskom osnaživanju nacionalnih manjina.
 
U skladu s Odlukom o dodjeli bespovratnih sredstava od 6. studenoga 2023. godine Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je 4.908.127,63 EUR za 500 malih poljoprivrednih gospodarstava.
 
Ukupno je tijekom proteklih šest godina provedbe Programa isplaćeno 19,5 milijuna EUR za 2.236 korisnika.

Ministarstvo poljoprivrede

NAJNOVIJE VIJESTI