Utorak, 23 srpnja, 2024
TurizamBrnjac: S tržišta Španjolske i Južne Amerike Hrvatska bilježi sve bolje turističke...

Brnjac: S tržišta Španjolske i Južne Amerike Hrvatska bilježi sve bolje turističke rezultate

Danas je u Madridu započelo 44. izdanje međunarodnog turističkog sajma FITUR, koji će za poslovnu i široku publiku biti otvoren sve do 28. siječnja. Na sajmu će ukupnu hrvatsku turističku ponudu predstavljati Hrvatska turistička zajednica, a u sklopu hrvatskog izložbenog štanda svoju ponudu predstavlja i osam suizlagača, hrvatskih turističkih subjekata među kojima su turističke zajednice Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, TZ grada Zagreba, kao i Maistra Hospitality Group, Katarina Line, Adriatic DMC, Abacus Tours i Travemo Club DMC.

„Na najvećem turističkom sajmu u Španjolskoj Hrvatska se predstavlja kao cjelogodišnja i održiva turistička destinacija. U odnosu na 2022. u prošloj godini španjolski turisti su u Hrvatskoj ostvarili 19% veći turistički promet. Posebno nas veseli izniman interes s tržišta Južne Amerike, koji je u odnosu na prijašnje godine u konstantnom porastu, a to se posebice odnosi na putovanja kroz cijelu godinu i duž cijele Hrvatske“, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja predvodi hrvatsku turističku delegaciju, a koja će tijekom boravka u Madridu, između ostalog, na poziv glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zuraba Pololikashvilija predstaviti i novi Zakon o turizmu te održati niz sastanaka u UNWTO-u na temu daljnjeg razvoja turizma u smjeru održivosti.

„Sajam FITUR predstavlja jedno od najvažnijih događanja za turističke profesionalce i mjesto okupljanja svjetske turističke industrije. Navedeno potvrđuju 152 zemlje koje se predstavljaju u Madridu, kao i preko 9.000 tvrtki te 806 izlagača iz cijelog svijeta, čime je broj sudionika za oko 7 posto veći nego lani. Važnost predstavljanja Hrvatske na ovome sajmu i tržištu dodatno potvrđuje kontinuiran rast turističkog prometa španjolskih gostiju prema hrvatskim destinacijama u koje najčešće dolaze zračnim prometom zbog čega se i kvalitetna suradnja s avioprijevoznicima nameće kao imperativ u postizanju daljnjeg rasta“, izjavila je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji, a koje pokriva i tržište Španjolske.

Sajam FITUR će prva tri dana biti otvoren isključivo za poslovnu publiku i turističke profesionalce, dok će zadnja dva dana biti rezervirana za opću i široku publiku. Svima njima će se predstaviti brojne destinacije, prijevoznici, ali i teme poput kruzinga, održivosti, sporta, novih tehnologija, inovacija i dr.

Dodajmo kako je u Hrvatskoj, prema podacima sustava eVisitor, tijekom prošle godine s tržišta Španjolske ostvareno gotovo 234 tisuće dolazaka i 560 tisuća noćenja što u odnosu na 2022. predstavlja rast od 21 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima.

Ministarstvo turizma i sporta

NAJNOVIJE VIJESTI