Petak, 19 srpnja, 2024
GradoviSenj„Uz hrabrost i domoljublje, Gavrana je iznad svega krasila ljudskost“, poručio je...

„Uz hrabrost i domoljublje, Gavrana je iznad svega krasila ljudskost“, poručio je njegov ratni prijatelj ministar Tomo Medved

Povodom 30. godišnjice pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana u Krivom Putu kod Senja održana je komemoracija u spomen na tog heroja Domovinskog rata.

Komemorativni skup pod nazivom „Za Hrvatsku kao Tigar“ u Gavranovom rodnom mjestu kod posljednjeg počivališta organizirala je Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi i Grad Senj, a uz obitelj i brojne hrvatske branitelje nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i državni tajnik Darko Nekić.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu ratnog zapovjednika iz redova 1. gardijske brigade Tigrovi počast su mu odala izaslanstva najviših državnih dužnosnika, predstavnici lokalne vlasti, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

U ime predsjednika Vlade počast Gavranu odao je njegov ratni prijatelj, ministar Tomo Medved, a vijence su položili i izaslanici predsjednika Republike i Hrvatskog sabora, umirovljeni general Marijan Mareković i saborski zastupnik Ante Deur.

Medved: Bio je to naš zajednički put i hrabro, bespoštedno koračanje prema hrvatskoj slobodi

„Prošao sam s Damirom dobar dio njegova ratnog puta. Bio je to naš zajednički put i hrabro, bespoštedno koračanje prema hrvatskoj slobodi. Osim mnogih njegovih iznimnih osobina, hrabrosti, odlučnosti i osobina vojnog stratega, Damira Tomljanovića – Gavrana krasile su i odlike njegove legendarne ljudskosti“, poručio je ministar Medved.

„Bez obzira na protok vremena nastavit ćemo čuvati sjećanje na našeg Gavrana, iskazivati zahvalu njegovoj majci, njegovoj obitelji i svim obiteljima koje su za slobodu koju danas uživamo podarili svoje sinove i svoje članove obitelji,“ poručio je ministar Medved s Gavranovog groba.

Nakon komemoracije, u župnoj crkvi BDM Snježne služena je misa za pokojnog Gavrana i sve poginule hrvatske branitelje, koju je predvodio vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Omiljen ratni zapovjednik i heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović – Gavran ostaje uzor i primjer istinskog domoljuba. O njegovoj hrabrosti, požrtvovnosti i junaštvu govore brojna dodijeljena mu odlikovanja, a još više svjedočanstva njegovih ratnih prijatelja kojima je bio i ostao uzor.

Damir Tomljanović – Gavran u kolovozu 1990. dragovoljno je pristupio Jedinici za posebne namjene MUP-a RH, u bazi Rakitje pokraj Zagreba. Tijekom Domovinskog rata borio se na svim ratištima, a poginuo je tijekom nadzora položaja 17. veljače 1994. na obroncima Velebita – Tulovim gredama, kao zapovjednik 2. bojne 1. gbr Tigrovi i 1. sektora IZM Zadar ZP Split.

Više puta je bio pohvaljen od strane provg predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH  Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990-1992. i Plakete 1. gbr Tigrovi, a posthumno je odlikovan Redom bana Josipa Jelačića, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog trolista te Zlatnom plaketom Tigar.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

NAJNOVIJE VIJESTI