Subota, 13 srpnja, 2024
Ličko-senjska županijaODRŽIVO POSLOVANJE NACIONALNOG PARKA PLITVIČKA JEZERA 2023.

ODRŽIVO POSLOVANJE NACIONALNOG PARKA PLITVIČKA JEZERA 2023.

KORIŠTENJE ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

Nacionalni park Plitvička jezera kao društveno odgovorna ustanova u svim aspektima posebnu brigu vodi o zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije. I u 2023. godini nositelj smo ZelEn certifikata koji potvrđuje da je 100% korištene električne energije dobiveno iz obnovljivih izvora. Na taj način, Nacionalni park Plitvička jezera električnu energiju nabavlja iz certificiranih hidroelektrana pri čemu je posebna pozornost posvećena dokazima o neškodljivosti utjecaja elektrana na okoliš kao i zbrinjavanju opasnog otpada. Proizvod ZelEn namijenjen je isključivo kupcima HEP Opskrbe koji su u svom poslovanju odlučili biti društveno odgovorni, koji brinu o okolišu i korištenju energije iz obnovljivih izvora i time čine razvoj i život održivim.

ZelEn je jedinstven, ekološki, moderan i vjerodostojan proizvod koji garantira da je sva energija koju dobije kroz proizvod ZelEn, dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, a dodatnu vrijednost ovoj priči daje i korištenje zaštićenog žiga ZelEn – Prijatelj prirode.

ODRŽIVO ZBRINJAVANJE OSTATAKA OD HRANE U HOTELU JEZERO

Otpad od hrane veliki je izazov današnjice. Zbog njegove ogromne količine, ali i iskorištavanja tla, vode i energije u svrhu proizvodnje prekomjerne količine hrane, naš je otisak na planet izuzetno velik, a analize ukazuju da je čak 70 % biološke raznolikosti izgubljeno krčenjem prirodnih staništa kako bi se prenamijenila u poljoprivredna zemljišta.

Hrvatska, nažalost, ne zaostaje za globalnim podacima. Godišnje bacamo oko 400.000 tona hrane, dajući svoj doprinos europskim brojkama koje su na oko vrtoglavih 90 milijuna tona. Za proizvodnju, distribuciju i skladištenje hrane troše se prirodni resursi. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF prepoznala je otpad od hrane kao jedan od iznimno važnih programa svoga rada, s ciljem smanjenja pritiska koji čovječanstvo stavlja na naš planet te je upravo iz tog razloga zajedno s hotelom Jezero Nacionalnog parka Plitvička jezera udružila snage u projektu smanjenja otpada od hrane.

Kao nacionalni park koji se nalazi pod UNESCO zaštitom, važnost utjecaja na očuvanje prirode i jačanje svijesti o smanjenju otpada za nas predstavlja važnu odrednicu djelovanja. Budući da upravljamo brojnim ugostiteljskim i smještajnim objektima, suočeni smo s velikim izazovom smanjenja utjecaja na okoliš. Kroz brojne aktivnosti i projekte s kojima smo započeli, težimo „zero waste“ strategiji.

Uvođenjem biorazgradive ambalaže 2015. godine započet je proces izbacivanja plastike iz našeg poslovanja, sav nastali otpad u hotelu se odvaja, a bio otpad se koristi za proizvodnju bio goriva i hrane za životinje. Promotivni materijali tiskaju se na eko papiru, hrana se nabavlja kroz zelenu nabavu i suradnja s WWF-om u ovom projektu za nas predstavlja sljedeći korak u proširenju odgovornog poslovanja naše Ustanove. Smanjenje otpada jedan je od ciljeva odgovornog poslovanja, ali i podizanju svijesti o tomu koliko je važno paziti na, nama naizgled malene stvari – od odabira bio ambalaže u odnosu na plastičnu do obraćanja pozornosti na ostavljanje viška hrane na tanjuru.

Pravilnom internom komunikacijom, komunikacijom s gostima u našim hotelima putem informativnih i edukativnih poruka te odličnom suradnjom s WWF-om na ovom hvalevrijednom projektu, imamo odlične rezultate i ponosni smo što je naš najveći hotel Jezero krenuo među prvim hotelima u Hrvatskoj s ovim projektom.

KORIŠTENJE RASVJETE KOJA TROŠI MANJE ENERGIJE I KOJA JE POVOLJNIJA ZA ŽIVOTINJSKI SVIJET

Nacionalni park Plitvička jezera 2018. godine uveo je novu rasvjetu kod koje se koristi LED tehnologija koja troši i do 50% manje električne energije te je povoljnija za životinjski svijet jer se svjetlost ne rasipa u svim pravcima nego je usmjerena samo na uže područje oko staze. Rasvjeta je također programirana da u većem dijelu noći kada nema potrebe za intenzivnim svjetlom radi sa 40 % intenziteta.

„Izrazito nam je važno da biljni i životinjski svijet što manje osjeti prisustvo čovjeka i njegovih tehnologija, stoga je ovaj projekt bio od velike važnosti.“

NP Plitvička jezera

NAJNOVIJE VIJESTI