Utorak, 23 srpnja, 2024
MORHHrvatska pomoć Ukrajini dosad 181 milijun eura

Hrvatska pomoć Ukrajini dosad 181 milijun eura

Ministar obrane Ivan Anušić na neformalnom sastanku ministara obrane EU

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u srijedu 31. siječnja 2024. na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije koji se održao u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Sastanku je nazočio i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, a ministrima se ovom prigodom obratio i ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov.

Razgovaralo se o obrambenoj spremnosti Europske unije, potpori Europske unije Ukrajini te sigurnosnim izazovima u Sahelu i Crvenom moru.

Ministar Anušić istaknuo je kako ruski rat protiv Ukrajine zahtijeva daljnju suradnju saveznika i partnera po pitanju razvoja zajedničkih obrambenih sposobnosti: „Hrvatska će i dalje podržavati Ukrajinu. Naša dosadašnja vojna pomoć Ukrajini iznosi više od 181 milijun eura. Nemaju sve zemlje iste mogućnosti, i financijske i u smislu oružja, kada je riječ o pomoći Ukrajini. Hrvatska će sve ono što je obećala Ukrajini i ispuniti.“

Ministar Anušić u kontekstu važnosti ulaganja u nacionalne obrambene sposobnosti rekao je kako je tema obrambene industrije – top tema. Novinarima je u izjavi poručio kako Hrvatska mora početi proizvoditi streljivo i oružje za svoje potrebe, ali i za izvoz. Što Hrvatska danas i čini, ali ne u obliku i količini koja nam je nužna.

“Povezat ćemo se s našim tvrtkama, one već jesu objedinjene u klaster obrambene industrije, ali i onima iz EU. Moramo početi proizvoditi vlastite zalihe streljiva i oružja, ne samo zbog Ukrajine nego zbog sigurnosti naše države i našeg naroda”, rekao je Anušić.

Ministar obrane naglasio je da Hrvatska podržava razvoj Europske obrambene industrijske strategije (EDIS) koja će doprinijeti kolektivnoj obrani i odvraćanju unutar okvira Europske unije, ali i NATO-a, te treba biti usklađena s već postojećim EU inicijativama i prioritetima.

U kontekstu sigurnosne krize u Crvenom moru, ministar obrane ističe: “Kao pomorska država, Hrvatska podupire sve napore usmjerene ka osiguranju slobode plovidbe i zaštite trgovačke plovidbe u regiji.”

MORH

NAJNOVIJE VIJESTI