Utorak, 23 srpnja, 2024
GospodarstvoNastupni posjet veleposlanika Republike Kube u Hrvatskoj

Nastupni posjet veleposlanika Republike Kube u Hrvatskoj

Glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore Goran Šaravanja primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Kube u Republici Hrvatskoj, sa sjedištem u Beču, Nj. E. Pabla Bertija Olivu. Radni posjet novoimenovanog poslanika bio je prilika da se razgovara o dosadašnjoj, ali i o mogućnostima buduće gospodarske suradnje između dvije zemlje.

Glavni ekonomist HGK Šaravanja predstavio je poslovanje HGK, upoznao veleposlanika s najvažnijim granama hrvatskog gospodarstva i promjenama koje su nastupile ulaskom zemlje u schengenski prostor i uvođenjem eura kao službene valute RH.

“Iako je velika udaljenost između dvije zemlje, specifičnost proizvodnje i niže cijene kubanskih proizvoda,  čine nas zanimljivim partnerom i ostavljaju prostor za jačanje gospodarskih aktivnosti između Hrvatske i Kube”, kazao je veleposlanik Berti Oliva.

MBF_1439.jpg
Ante Perica, Pablo Berti Oliva, Goran Šaravanja, Snježana Posavec; Izvor: HGK
Najveći potencijal za suradnju je u turizmu, telekomunikacijama (suradnja u modernizaciji telekomunikacijske mreže na Kubi), biotehnologiji i farmaceutici.

U prvih 10 mjeseci 2023. Hrvatska je izvezla na Kubu proizvode u vrijednosti 2.08 milijuna američkih dolara, što je gotovo 44 posto više od vrijednosti proizvoda izvezenih u istom razdoblju 2022., ujedno premašivši ukupnu vrijednost izvoza na Kubu u cijeloj 2022. za 40 posto.

Vrijednost hrvatskog uvoza u odnosu na izvoz znatno je manja, u prvih deset mjeseci 2023. bila je 126.772 američkih dolara, i u najvećoj mjeri odnosi se na cigare, cigarilose i cigarete od duhana ili od nadomjestaka duhana.

HGK

NAJNOVIJE VIJESTI