Četvrtak, 18 srpnja, 2024
KulturaU Hrvatskom narodnom kazalištu održana 65. dodjela Nagrada „Vladimir Nazor“ za 2023....

U Hrvatskom narodnom kazalištu održana 65. dodjela Nagrada „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

U jubilarnoj 65. obljetnici postojanja Nagrade „Vladimir Nazor“ koja se od 1959. godine dodjeljuje kao priznanje najboljim umjetničkim ostvarenjima u području književnosti, glazbe, filma, kazališta, likovnih i primijenjenih umjetnosti te arhitekture i urbanizma, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je najviša hrvatska državna priznanja za 2023. godinu u Hrvatskom narodnom kazalištu.

U području književnosti nagradu za životno djelo dobio je književni teoretičar, esejist, pjesnik i prevoditelj Mladen Machiedo, a godišnja nagrada dodijeljena je Kristianu Novaku za roman „Slučaj vlastite pogibelji“ objavljen u izdanju nakladničke kuće Oceanmore. Za područje glazbe nagradu za životno djelo dobio je dirigent i skladatelj Zoran Juranić, a godišnju Ljubomir Puškarić za naslovnu ulogu u operi „Rigoletto“ Giuseppea Verdija, premijerno izvedenoj 27. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Nagradu za životno djelo u području filma dobio je redatelj Branko Schmidt, a godišnja nagrada pripala je Ivanu Ramljaku za film „El Shatt – Nacrt za utopiju“. Dizajneru vizualnih komunikacija i grafičkom dizajneru Borisu Ljubičiću Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo dodijeljena je za područje likovne i primijenjene umjetnosti, a godišnju nagradu za isto područje dobio je Ivica Malčić za izložbu „Malčić goes to MSU“, održanu od 6. travnja do 3. svibnja 2023. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Kazališni umjetnik i performer Damir Bartol Indoš nagrađen je za životno djelo u području kazališne umjetnosti, a godišnja nagrada dodijeljena je glumici Bojani Gregorić Vejzović za ulogu majke u predstavi „Majka“ Floriana Zellera u režiji Enesa Vejzovića i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavelle i Ludens Teatra. Arhitekt i urbanist Marijan Hržić dobio je nagradu za životno djelo za područje arhitekture i urbanizma, a Lea Pelivan i Toma Plejić godišnju nagradu za projekt „Zonar Zagreb“.

Čestitavši u ime Ministarstva kulture i medija i u svoje osobno svim dobitnicima, i onima koji su nagrađeni za cjeloživotni doprinos umjetnosti kao i onima koji su u protekloj godini ostvarili nagrađeno djelo, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako njihova postignuća ostaju trajna vrijednost hrvatske umjetnosti i kulture. „Opraštajući se nedavno od velikana hrvatske književnosti i prevodilaštva, akademika Luka Paljetka koji je hrvatsku kulturu neizmjerno zadužio svojim  golemim i svestranim opusom, podsjetili smo se koliko su umjetnici jedinstveni i nezamjenjivi i kako smo zahvalni velikanima hrvatske umjetnosti za sva duhovna bogatstva kojima nas obdaruju“, zaključila je ministrica te dodala kako ovim najvišim državnim priznanjem želimo uvijek iznova zahvaliti i usmjeriti najsnažnije svjetlo reflektora na one umjetnike i kreativne umove čiji radovi odražavaju visoke standarde umjetničke izvrsnosti i koji su svojim originalnim i nadahnutim poetikama zaslužili naše poštovanje, medijski prostor i pozornost javnosti.

Ministrica je također naglasila kako Nagrada „Vladimir Nazor“ nije samo priznanje već i kulturni testament koji oblikuje i jača kulturni identitet Hrvatske, podsjećajući nas na snagu umjetnosti kao one koja nadahnjuje, osnažuje, izaziva i povezuje ljude. Podsjetivši na pandemijsko doba koje je osobito snažno pogodilo sve one koji žive „za“ i „od“ kulture i umjetnosti, ministrica je upozorila kako smo upravo tada, ostavljajući kulturne institucije otvorenim, kao jedina zemlja u Europi ukazali na vrijednost kulture kao egzistencijalno važne za cijelo društvo.

Nagrada nosi ime Vladimira Nazora, jednog od velikana hrvatske kulture, koji odjekuje kao simbol kulturne baštine i nacionalnog identiteta. Njegovo sadržajno i stilski bogato stvaralaštvo ujedinjuje i tradicionalno i moderno, a zahvaljujući estetskoj dotjeranosti, jedinstvenoj lirskoj izražajnosti i oživljavanju čakavske baštine, Nazorov se opus smatra trajnom vrijednošću nacionalne književnosti. Time nas obvezuje da čuvamo sjećanje na velikane prošlosti, a istodobno otvaramo vrata budućim generacijama kako bi one mogle kročiti njihovim stazama, obogaćujući kulturni mozaik Hrvatske.

Zahvalivši u ime laureata na nagradama, akademik Mladen Machiedo svoj je govor posvetio životu i djelu Vladimira Nazora te istaknuo kako će svatko od nagrađenih moći od sada zahvalno upisivati u svoj životopis ime Vladimira Nazora kao dragi zaštitni znak.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

NAJNOVIJE VIJESTI